La rândul lui, directorul CNAS, Marius Filip, a subliniat că nu sunt modificări esenţiale la contractul-cadru pentru 2013, ci mai degrabă sunt adaptări, "maturizări" ale relaţiei între CNAS şi furnizorii de servicii medicale.

"Prin viitorul contract-cadru trebuie să ne pregătim şi pentru aplicarea noii legi a sănătăţii, care aduce modificări, unele radicale ca şi concept, ale sistemului de asigurări de sănătate. Este mai bine să prevezi în contractul-cadru şi în noua legislaţie aceste lucruri, decât să faci o adaptare legislativă bruscă", a afirmat dr. Marius Filip.

Chiar daca intrarea in vigoare a noului contract cadru a fost amanata cu trei luni, prescriptia electronica devine obligatorie incepand cu 1 ianuarie 2013. "Reteta electronica este un proiect cu finantare europeana. Asadar, lucrurile sunt clar batute in cuie. Nu respectam ce spune contractul, nu primim banii europeni si nu ne putem permite asa ceva", a declarat  Marius Filip.

El a subliniat că de la 1 ianuarie nu vor mai exista autocopiantele pentru prescrierea reţetelor, iar cei care au probleme cu legătura la internet pot face prescriere offline.

Propunerile făcute în dezbaterea publică de astăzi se vor rediscuta anul viitor, când va avea loc o nouă dezbatere privind contractul-cadru pentru 2013.