Departamentul Muncii a anunţat vineri că au fost revizuite în creştere datele privind locurile de muncă create în lunile octombrie şi noiembrie, care au depăşit cu mai mult de 50.000 de unităţi cifrele anunţate iniţial. Anul trecut a fost cel mai bun an pentru angajări din ultimii 15 ani, în 2014 fiind create în SUA 2,9 milioane de locuri de muncă,

În prezent, rata şomajului în SUA este la cel mai redus nivel din 2008. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca economia americană să creeze 240.000 de locuri de muncă luna trecută, iar rata şomajului să scadă la 5,7%. Numărul şomerilor a coborât anul trecut la 8,7 milioane persoane.

Decembrie 2014 a fost a 11-a lună consecutiv în care economia americană a creat mai mult de 200.000 de locuri de muncă, un nivel considerat suficient pentru a permite economiei să continue să crească, chiar dacă în trimestrul al treilea prima economie mondială a înregistrat un avans de 3,5%.

Sectorul privat a fost responsabil pentru marea majoritate a locurilor de muncă create de economia americană în decembrie (240.000 de locuri de muncă), în timp ce sectorul guvernamental a creat 12.000 de locuri de muncă. În sectorul construcţiilor s-au creat 48.000 de locuri de muncă, cel mai semnificativ avans din ianuarie.

Durata medie a săptămânii de lucru s-a menţinut la 34,6 ore, în timp ce salariul mediu orar a scăzut luna trecută cu 0,2% faţă de noiembrie.

Oficialii Rezervei Federale americane vor analiza cu atenţie datele privind piaţa muncii la viitoarea reuniune de politică monetară. Fed menţine de peste cinci ani dobânda de bază la un nivel apropiat de zero, pentru a stimula creşterea economică. Pieţele financiare nu se aşteaptă la o majorare a costului creditului până la mijlocul acestui an. AGERPRES