O sumă record de 286 miliarde de dolari a fost investită anul trecut la nivel mondial pentru energii regenerabile, cu 13 miliarde de dolari mai mult decât în 2014, iar capacitatea totală de generare a regenerabilelor a crescut anul trecut cu 147 GW ajungând la 1,85 TW, potrivit unui raport publicat marţi de REN 21, o coaliţie internaţională care regrupează guverne, asociaţii profesionale din domeniul energiilor regenerabile şi instituţii financiare, transmite Bloomberg.
Chiar dacă investiţiile în regenerabile au crescut la nivel mondial, în Europa acestea au scăzut cu 21%, până la 48,8 miliarde de dolari. Excluzând China, care este cel mai mare investitor mondial în energia curată, în 2015 Asia a devansat pentru prima dată Europa la capitolul investiţii în regenerabile. De asemenea, Orientul Mijlociu şi Africa a înregistrat o creştere de 58%, până la 12,5 miliarde de dolari, a investiţiilor în regenerabile, graţie în principal programului de stimulare demarat în Africa de Sud.
"Cu adevărat remarcabil este că aceste rezultate au fost înregistrate într-o perioadă în care preţurile combustibililor fosili au atins minime istorice iar regenerabilele au fost dezavantajate în termeni de subvenţii guvernamentale", a declarat secretarul general al REN21, Christine Lins.
Potrivit REN 21, energia solară a fost din nou principalul beneficiar, atrăgând investiţii de aproape 150 de miliarde de dolari, mai mult decât toate celelalte tehnologii cumulate, exceptând energia hidro. Investiţiile în energia eoliană au crescut cu 4% până la 109,6 miliarde de dolari.
Raportul avertizează că în acest an situaţia s-ar putea schimba, în urma unor investiţii puternice în Europa şi a încetinirii în China ca urmare a reducerii tarifelor, măsură decisă anul trecut. În primul trimestru al acestui an, investiţiile în energiile regenerabile au scăzut cu 13%, până la 52,7 miliarde de dolari. AGERPRES