În ultimul sfert de secol, interesul românilor pentru joburile din străinătate a crescut constant până în anul 2015 când, datorită unor factori politici şi economici cumulaţi, acesta începe să scadă foarte abrupt, exponenţial.
Conform unui studiu realizat de portalul de joburi Infomunca.ro, bazat pe numărul de aplicanţi din ultimii 5 ani la joburi în străinătate postate pe acelaşi portal, interesul românilor pentru locuri de muncă în străinătate s-a înjumătăţit la începutul anului 2017, faţă de începutul anului 2014. Pentru a înţelege mai bine motivele care au condus la această situaţie, vom analiză în continuare momentele importante care au influenţat de-a lungul timpului interesul şi mai apoi lipsa de interes pentru străinătate.
În 1990, odată cu înlăturarea regimului comunist, se deschid graniţele pentru români. După zeci de ani de interdicţie de a părăsi ţară, cetăţenii României au în sfârşit dreptul de a traversa graniţele, însă acest drept este un drept limitat şi nu se referă la piaţă muncii din străinătate. Totuşi, având posibilitatea de a părăsi România, mulţi români îşi încearcă norocul şi muncesc ilegal în multe ţări din Europa în care nivelul de trăi depăşeşte cu mult pe cel al României din acea perioada.
Perioada neagră a muncii ilegale în străinătate durează până în anul 2007 când, odată cu aderarea României la UE, o bună parte din ţările din Europa printre care amintim Spania, Italia, Cipru, Grecia şi altele, îşi deschid graniţele pieţei muncii şi pentru cetăţenii români. Încurajaţi de legalitatea dreptului de muncă în aceste ţări, milioane de români părăsesc ţară, fie pe cont propriu fie prin intermediul agenţiilor de recrutare şi plasare a forţei de muncă în străinătate, şi ajung să muncească mai mult sau mai puţin legal în aceste ţări.
Sfârşitul anului 2008 şi începutul anului 2009 marchează începutul unei noi perioade şi anume perioada în care interesul românilor pentru muncă în străinătate este maxim. Această situaţie este datorată crizei economice care loveşte Europa (şi nu numai). Lipsa locurilor de muncă din ţară şi existenţa unor locuri de muncă prost plătite, mult sub media europeană, face că şi mai mulţi români să îşi încerce norocul în afară ţării. Astfel, ţări precum Italia şi Spania sunt pur şi simplu luate cu asalt de românii doritori de un trăi mai bun. Deşi în această perioadă interesul românilor este maxim, odată cu accentuarea crizei şi cu introducerea permiselor de muncă în Spania, mulţi români sunt nevoiţi să se întoarcă acasă. Acest fenomen este vizibil chiar şi astăzi deoarece încă sunt milioane de români care îşi doresc locuri de muncă în Spania sau Italia însă nu există nici pe departe numărul de locuri de muncă necesar pentru a acoperi cererea.
Această este situaţia economică la începutul anului 2014 când, Marea Bratanie îşi deschide graniţele pieţei muncii pentru români. Marea Britanie este obligată să facă acest lucru datorită tratatului de aderare a României la UE semnat în 2007, tratat care impune că orice ţară din UE să elimine permisele de muncă pentru români, până cel târziu la dată de 01 ianuarie 2014. Această este dată când şi Spania este obligată să renunţe la permisele de muncă însă datorită lipsei de locuri de muncă din Spania, românii se orientează masiv spre Marea Britanie. Această orientare are loc până în vara anului 2016 când, votarea Brexitului, instabilitatea politică şi economică rezultată, afectează puternic şi în mod negativ interesul românilor pentru această ţară.
Începând cu anul 2015, creşte foarte mult numărul locurilor de muncă în România şi de asemenea cresc şi salariile astfel încât, în domeniul IT şi mai ales pentru poziţiile de top management, acestea ajung aproape la nivelul celor din străinătate. În condiţiile în care românii au un loc de muncă în România şi în unele sectoare salariile sunt din ce în ce mai mari pe zi ce trece, în condiţiile în care de exemplu, locuri de muncă în București sau Cluj sunt aşa de multe încât, rată şomajului în aceste regiuni tinde spre 0. În aceste condiţii, numărul celor care doresc să-şi părăsească familia pentru un job în străinătate se diminuează văzând cu ochii.
Pe baza celor amintite mai sus şi după analizarea numărului de aplicanţi la joburile din România şi străinătate, putem afirmă că anul 2017 va fi probabil primul an de după 1989 în care interesul românilor pentru joburile în străinătate va fi mai mic faţă de interesul pentru joburile în ţară.
Articol realizat de Matei Ioan, CEO Infomunca