În perioada următoare se vor desfășura inspecții fiscale la peste 555 de mari contribuabili reprezentând aproximativ 17% din numărul total de mari contribuabili, conform unui comunicat de presă publicat de ANAF.
Acest demers a fost declanșat ca urmare a analizelor de risc iar pentru a putea face posibilă o desfășurare de forțe de o asemenea amploare „conducerea ANAF a suplimentat numărul inspectorilor și a delegat competențe inspectorilor fiscali de la Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice”, conform aceluiași comunicat de presă emis de ANAF.
2022, anul inspecțiilor fiscale
Reamintim că în luna martie a anului curent conducerea ANAF a fost preluată de către domnul Lucian Heiuș de la predecesorul său Mirela Călugăreanu care s-a mutat la Curtea de Conturi. De la numirea în funcție a domnului Lucian Heiuș, cel puțin la nivel declarativ, pare că anul 2022 va fi anul inspecțiilor fiscale pe toate fronturile.
„Având în vedere subperformanțele din 2021 în ce privește numărul de inspecții fiscale și sumele suplimentare aduse la bugetul de stat, puteam anticipa cu ușurință că vor veni iată și astfel de mutări, aș putea spune îndrăznețe și chiar agresive din partea ANAF, în acest an 2022. Anul 2021 a fost spre exemplu primul an în care nivelul ajustărilor de prețuri de transfer a scăzut după o serie de trei ani de creșteri” declară Viorel Sbora, expert specializat în domeniul prețurilor de transfer și managing partner ATIPIC Solutions.
Intenția acestor acțiuni de inspecție fiscală este declarată ca fiind eliminarea sau cel puțin minimizarea evaziunii fiscale.
„ANAF își canalizează resursele către zonele cu risc ridicat de încălcare a legii. Evaziunea fiscală nu va fi ignorată la niciun nivel, începând acolo unde riscurile sunt mai mari.” declară Președintele ANAF, domnul Lucian Heiuș.
Marii contribuabili, în plină acțiune de implementare a noilor raportări
În orice caz, cert este că acest anunț vine într-o perioadă de cumpănă pentru marii contribuabili, în care aceștia se luptă la propriu să reușească să implementeze numeroasele tipuri de raportări noi introduse în ultimul an de ANAF precum SAF-T, e-factura, e-transport si altele.
„Ne-am fi așteptat la puțin fair-play din partea ANAF și să nu se fi inițiat aceste acțiuni de inspecție fiscală fix la marii contribuabili și tocmai în perioada în care tot aceștia sunt obligați să finalizeze implementarea a de departe celei mai complexe raportări fiscale de la apariția Codului Fiscal încoace, respectiv SAF-T. Practic, după ce o mare parte dintre acești contribuabili și-au epuizat energia pentru un an întreg ca să poată depune raportările SAF-T la timp, află iată în toiul verii că intră în calvarul inspecției fiscale.” mai declară Viorel Sbora, partener al ATIPIC Solutions.
Rămâne însă în cele din urmă de urmărit în ce măsură personalul ANAF va reuși să ducă și la îndeplinire tot ceea ce declară mai ales având în vedere că în aproape fiecare dintre ultimele luni s-au remis comunicate care mai de care mai amenințătoare și mai ambițioase.
Oare chiar are ANAF atâtea resurse la dispoziție încât să poată controla și veniturile din criptomonede și persoanele cu averi mari și evazioniștii și pe deasupra să mai controleze și 555 de contribuabili mari care este bine știut sunt mult mai greu de verificat?