Tragediile care i-au cutremurat pe români în 2023

În cursul anului 2023, România a fost zguduită de o serie de tragedii care au provocat reacții dure în rândul opiniei publice. Un val de nenorociri, soldate cu zeci de morți, a adus în prim-plan nereguli și ilegalități.

Pe 17 ianuarie, trei mineri de la exploatarea Jilț Sud, subordonată Complexului Energetic Oltenia, au pierit, în timp ce alți 10 au fost răniți. S-a întâmplat după ce vehiculul care transporta muncitorii s-a răsturnat.

Evenimentul a adus un val de acuze privind starea execrabilă în care se află exploatarea. A fost adusă în discuție corupția în procesele de achiziții.

6 morți la Crevedia

Pe 26 august, o altă tragedie. Exploziile de la stația GPL din Crevedia (Dâmbovița) au dus la decesul a șase persoane. Alte peste 50 de persoane, majoritatea pompieri, au suferit răni. Suflul exploziilor a afectat numeroase locuințe din zonă. Răniții au fost transportați la spitale din București și din străinătate.

explozie crevedia

Investigațiile ulterioare au dezvăluit că stația GPL din Crevedia funcționa începând din iulie 2020 fără autorizație de securitate la incendiu. Procurorii au indicat că incendiul și exploziile au fost, cel mai probabil, generate de scurgerile de gaze. Acestea erau provenite de la autocisterna sau cisternele de depozitare amplasate în curtea firmei.

La data de 21 septembrie, o altă explozie, de această dată la magistrala de gaze de la Călimănești din județul Vrancea, a avut consecințe serioase. Patru persoane au fost găsite carbonizate, iar alte cinci au suferit răni, doi bărbați în vârstă de 61 și 53 de ani fiind transportați cu elicopterul și transferați la unități medicale din București.

Victimele se aflau în proces de lucru pe șantierul Autostrăzii A7. În acest caz, instituțiile implicate au încercat să se sustragă de la responsabilitate, directorul adjunct al Transgaz Zona Est afirmând că incidentul s-ar fi produs din cauza nerespectării condițiilor din avizul emis de societate la începerea proiectului de construcție a autostrăzii A7.

Un copil a murit la Odorheiu Secuiesc

Un alt moment tragic a avut loc la Odorheiu Secuiesc, pe 18 decembrie. Atunci, un perete al clădirii internatului din cadrul Liceului „Tamasi Aron” s-a prăbușit. În acel moment, patru elevi aflați în internat au fost prinși sub dărâmături.

Un băiat în vârstă de 17 ani a pierit. Trei fete au fost internate în spital, una dintre ele în stare gravă. Această tragedie a fost însoțită de lacrimi și durere în comunitatea din Odorheiu Secuiesc.

Odorheiu Secuiesc
SURSA FOTO: ISU Harghita

Clădirea internatului, cu o istorie de peste 100 de ani, ridică întrebări cu privire la posibilitatea prăbușirii acesteia din cauza lucrărilor de infrastructură desfășurate în apropiere. Autoritățile nu exclud ipoteza că dărâmarea ar fi fost influențată de lucrările de racordare a clădirii la rețeaua de canalizare a orașului, efectuate în zona respectivă.

În urma acestui incident tragic, administratorul firmei responsabile de execuția lucrărilor a fost reținut și este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Această situație subliniază importanța respectării standardelor de siguranță în timpul lucrărilor de construcție și relevă necesitatea unei investigații amănunțite pentru stabilirea responsabilităților în acest caz tragic.