Patru runde de alegeri în 2024. La ce trebuie să se aştepte românii?
Anul 2024 va fi unul de foc din punct de vedere electoral. Președintele, primarii și parlamentarii – toţi îşi încheie mandatele în acest an. Mai mult, avem şi alegeri europarlamentare.
După alegeri, PSD şi PNL ar putea continua în actuala formulă de coaliţie, împărţind conducerea ţării.
Riscul este mare, având în vedere avântul căpătat de partidele extremiste. Situaţia nu este singulară în România, acest lucru având loc în multe ţări europene.
PNL şi PNL şi-au pus termen finalul lunii ianuarie pentru definitivarea listelor pentru europarlamentare. Alte partide, precum USR şi AUR, le-au făcut deja publice.
Întrebarea este cât de bine îşi pot mobiliza partidele-sistem primarii şi preşedinţii de consilii judeţene pentru europarlamentare. Problema este că aceste alegeri nu au o importanţă prea mare pentru aceste persoane.
„Partidele-sistem au principalul atu organizația, au primari, au președinți de CJ care pot mobiliza rețelele proprii, dar se vor mobiliza aceștia pentru alegerile europene care nu au niciun fel de importanță pentru ei?
Vedem AUR cât se poate de activ atât pe rețelele sociale, cât și în media tradițională și USR foarte mobilizat împotriva PNL pentru că speră că o parte din electoratul PNL să poată fi preluată.
În ceea ce privește partidele sistem, cel mai fragil pare să fie PNL, pe de o parte, pentru că partidul are un electorat din zona clasei mijlocii care e tentat de votul AUR”, a explicat analistul politic Cristian Pîrvulescu pentru stirileprotv.ro.
De ce PSD şi PNL nu se înţeleg în privinţa comasări alegerilor?
Mandatele primarilor se încheie în toamnă, iar alegerile locale sunt programate să aibă loc în ultima duminică din septembrie. Liberalii doresc să pună aceste alegeri locale simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Astfel, primarii ar avea o motivație mai mare să încurajeze participarea cetățenilor la vot.
Totuşi, aici există viziuni diferite în PNL şi PSD. Cristian Pîrvulescu explică motivul.
„Dacă alegerile prezidențiale au loc înaintea celor parlamentare, vor influența rezultatele. Nu va fi la multă vreme după prezidențiale, dar populația se va orienta.
Sigur că va exista și un vot de protest împotriva președintelui ales, dar în general va exista un vot în favoarea acestuia.
Este unul dintre motivele pentru care sunt convins că PSD nu își dorește prezidențiale cu locale, pentru ca avantajează PNL”, spune analistul.
Iată calendarul posibil al alegerilor din 2024
Alegeri europarlamentare – în perioada 6-9 iunie, cel mai probabil 9 iunie.
Alegeri locale – 29 septembrie.
Alegeri parlamentare – 24 noiembrie.
Alegeri prezidențiale – primul tur 24 noiembrie, turul doi 8 decembrie.
O altă variantă ar fi comasarea primului tur al prezidențialelor cu parlamentarele. În acest caz, parlamentarii ar fi aleși la sfârșitul lunii noiembrie. Iar finala pentru fotoliul de preşedinte al României ar fi pe 8 decembrie.