Anul 2024, cel mai cald din istorie? Elena Mateescu: E posibil să înscrie un nou record

vreme caldă, termometru

SURSA FOTO: Dreamstime

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a declarat marți seară, pe 30 iulie, că după ce 2023 a fost cel mai cald an din istorie atât la nivel global, cât și în România, este posibil ca vara anului 2024 să înscrie un nou record.

Vara anului 2024 ar putea stabili un nou record de temperaturi

Elena Mateescu a spus că 2023 rămâne, până în prezent, cel mai cald an din istorie în ţara noastră, dar şi la nivel mondial. Aceasta a adăugat că temperatura medie a intervalului ianuarie-iunie din acest an a crescut cu două grade faţă de aceeași perioada a anului 2023.

De asemenea, a menționat că luna iunie a fost cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată, iar luna iulie are șanse să urmeze același trend. Astfel, spune directorul ANM, vara 2024 ar putea stabili un nou record.

„2023 rămâne, până la acest moment, cel mai cald an din istorie în ţara noastră, dar şi la nivel mondial şi comparând temperatura medie a intervalului ianuarie-iunie din acest an cu perioada similară a anului anterior, avem mai mult de două grade faţă de anul 2023.

Şi cu siguranţă, în condiţiile în care luna iunie a fost cea mai caldă lună iunie, luna iulie de asemenea are o şansă, mâine e ultima zi, ne aflăm deja cu abaterea cea mai mare, vara 2024 e posibil să înscrie un nou record”, a declarat ea pentru Antena 3.

Cel mai extins Cod roșu pentru România

Potrivit Elenei Mateescu, Codul roşu, care a fost în vigoare între 13 şi 18 iulie, a reprezentat un record, fiind cel mai lung, persistent şi extins Cod roşu pentru un astfel de fenomen în ţara noastră, atât în ceea ce priveşte numărul de zile consecutive, cât şi aria teritorială afectată.

Directorul ANM a precizat că nu trebuie să excludem „posibilitatea” emiterii de coduri roşii meteo pentru temperaturi ridicate şi în luna viitoare.

„Dacă în deceniile anterioare, până în 2000, aveam unu, trei, cel mult patru ani secetoşi pe deceniu, iară că din 2001 avem deja şase sau cinci ani, ceea ce înseamnă o creştere evidentă a acestei tendinţe”, a spus aceasta.

SURSA FOTO: Facebook, Elena Mateescu

Meteorologii anunță un nou val de caniculă

Elena Mateescu a afirmat că după câteva zile de temperaturi mai scăzute în jumătate din țară, meteorologii anunță un nou val de caniculă.

„Revenim la ceea ce înseamnă fenomenul de caniculă. A fost o săptămână ușor mai suportabilă și am mai avut zile în care canicula a fost prezentă în special în partea de Sud-Vest și Sud a țării.

Să nu uităm că am avut un cod galben, două zile la rând, cu temperaturi care, în partea de Sud-Vest și în extremitate, au atins 37 de grade, temperaturi resimțite chiar de 41 de grade Celsius”, a declarat ea.

Directorul ANM a mai precizat că în următoarele săptămâni, se vor resimți temperaturi de 44-45 de grade Celsius, iar emiterea de coduri roșii de caniculă nu este exclusă în perioada următoare.

Potrivit Elenei Mateescu, odată cu începutul lunii august, temperaturile vor ajunge din nou la 37-38 de grade Celsius, iar în sud ar putea atinge 37-39 de grade Celsius.

În săptămânile 5-12 august și 12-19 august, se vor înregistra abateri în zonele care au fost afectate de valul de căldură persistent, precum Banat, Oltenia, Muntenia, dar nu este exclusă nici Estul țării, unde cele mai mari abateri sunt observate în Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova.