2024 ar putea aduce sfârșitul domniei lui Vladimir Putin. Ce s-ar putea întâmpla după alegerile prezidențiale din Rusia? Un fost șef al NATO anticipează un viitor sumbru pentru liderul rus.
2024 i-ar putea aduce sfârșitul lui Vladimir Putin
Ce se va întâmpla cu Vladimir Putin în acest an? James Stavridis, amiral în retragere al Marinei Americane și fost comandant suprem aliat al NATO între anii 2009 și 2013, anticipează un viitor sumbru lui Vladimir Putin. Președintele Rusiei se percepe ca fiind similar cu Iosif Stalin, dar va avea un destin asemănător cu cel al lui Nicolae al II-lea, ultimul țar al Rusiei. Potrivit spuselor sale, rebeliunea Grupului Wagner și tinerii bărbați care au fugit din Rusia pentru a nu fi înrolați în armata rusă reprezintă indicii clare că poziția lui Vladimir Putin este vulnerabilă.
„Putin continuă să dețină puterea în Rusia, dar există zvonuri evidente de nemulțumire”, a declarat el pentru agenția de presă Sputnik.
James Stavridis a reamintit, totodată, că Vladimir Putin l-a asasinat pe Evgheni Prigojin, liderul Grupului Wagner, și a contribuit la extinderea NATO.
Președintele Rusiei ar trebui să inițieze negocierile de pace cu Ucraina pentru a pune capăt războiului. Negocierile de pace ar putea să îi permită să declare o victorie și să păstreze controlul asupra Peninsulei Crimeea și a unei punți terestre către Rusia. În absența unei astfel de soluții, riscul răsturnării sale de la putere va crește.
Despre Nicolae al II-lea al Rusiei
Nicolae al II-lea al Rusiei (Nicolae Alexandrovici Romanov) a fost ultimul țar al Rusiei, născut la 18 mai 1868 și ucis împreună cu familia sa în 1918 în timpul Revoluției Ruse. El a condus Rusia din 1894 până în 1917.
În 1894, Nicolae s-a căsătorit cu Alix de Hesse, care a devenit cunoscută sub numele de Țarina Alexandra Feodorovna. Căsătoria lor a adus împreună două familii regale importante, dar Țarina a fost impopulară în Rusia din cauza originii sale germane și a reputației sale.
Nicolae a urcat pe tron în 1894 după moartea tatălui său, Alexandru al III-lea. În timpul domniei sale, Rusia a fost implicată în conflicte militare costisitoare, inclusiv Războiul Ruso-Japonez (1904-1905) și participarea la Primul Război Mondial. În 1905, Rusia a fost zguduită de o serie de proteste și revolte care au condus la promulgarea unui manifest de către țar, acordând drepturi civile și formând un parlament, Duma.
Implicarea Rusiei în Primul Război Mondial a pus o presiune semnificativă asupra țării, iar incapacitatea lui Nicolae de a gestiona corespunzător situația a condus la pierderea sprijinului populației și a armatei. Nemulțumirea și instabilitatea au crescut, culminând cu Revoluția din 1917. Nicolae al II-lea a abdicat în martie 1917 și a fost plasat sub arest la domiciliu împreună cu familia sa în orașul Tobolsk.
În aprilie 1918, familia țarului a fost transferată la Ekaterinburg, iar acolo, pe 17 iulie 1918, Nicolae al II-lea, țarina Alexandra, și cei cinci copii ai lor au fost executați de către bolșevici.