Pe 21 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a susținut ultimul său discurs în fața unei mulțimi adunate în Piața Palatului din București. Acest discurs a avut loc în contextul Revoluției care cuprinsese deja Timișoara, iar tensiunea era în creștere, demonstrând fragilitatea regimului comunist. În fața unor „tovarăși și prieteni” adunați pentru a susține regimul, Ceaușescu a încercat să își păstreze autoritatea. Evenimentul s-a transformat însă într-un moment de cotitură, când mulțimea a reacționat cu huiduieli, iar regimul a început să se clatine.

Ceaușescu: „Alo, tovarăși, aşezaţi-vă liniştiţi!”

În jurul orei 12:00, mitingul din Piața Palatului a început, fiind transmis în direct la radio și televiziune. Ceaușescu a urcat la balconul sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român pentru a ține discursul anual, menit să reafirme realizările regimului.

În fața unei mulțimi de muncitori care primiseră pancarte cu mesaje de susținere pentru „mult iubitului conducător”, Ceaușescu a început cu un salut cald și cordial pentru toți locuitorii capitalei.

„Dragi tovarăși și prieteni, cetățeni ai capitalei României Socialiste,
Doresc în primul rând să vă adresez dumneavoastră, participanţilor la această mare adunare naţională, tuturor locuitorilor municipiului Bucureşti, un salut călduros, revoluţionar, împreună cu cele mai bune urări de succes în toate domeniile de activitate.

Doresc, de asemenea, să adresez mulţumiri iniţiatorilor şi organizatorilor acestei mari manifestări populare din Bucureşti, considerând aceasta ca o…”, declara dictatorul.

Criza se adâncește: huiduielile și fluierăturile din mulțime

În timpul discursului, reacțiile din mulțime au început să fie tot mai evidente. Huiduielile și fluierăturile au întrerupt cuvântarea, iar Ceaușescu a încercat, fără succes, să recâștige controlul.

Elena Ceaușescu, aflată alături de soțul său, a strigat disperată în microfon pentru a liniști participanții, dar reacțiile mulțimii deveneau tot mai intense.

„Elena Ceaușescu: Linişte! Linişte!
Nicolae Ceauşescu: A-lo! A-looo!
Elena Ceauşescu: Linişte! Linişte!
Nicolae Ceauşescu: Stai puţin. Alo!
Elena Ceauşescu: Alo!
Nicolae Ceauşescu: Alo! Tovarăşi! Alo! Aşezaţi-vă liniştiţi, tovarăşi!
Elena Ceauşescu: Staţi liniştiţi!
Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi!
Elena Ceauşescu: Alo!
Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi! Alo!
Elena Ceauşescu: Staţi liniştiţi, oameni buni!
Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi!
Elena Ceauşescu: Alo! (Bate în microfon)”

Într-un moment de panică, Ceaușescu a părăsit balconul, iar transmisia a fost întreruptă. Pe fundal, dictatorul încerca să calmeze mulțimea, strigând: „Staţi liniştiţi, oameni buni!”, în timp ce Elena Ceaușescu era tot mai agitată.

Promisiuni de măsuri economice și criza regimului

După o scurtă pauză, Ceaușescu a revenit pe balcon și a încercat să-și recâștige autoritatea.

Într-o ultimă încercare de a liniști mulțimea, el a anunțat măsuri economice, inclusiv creșterea salariilor minime și a alocațiilor pentru copii. Aceste promisiuni, însă, nu au avut impactul dorit.

„Am hotărât, în această dimineaţă, ca începând de la 1 ianuarie să majorăm, în cursul anului viitor, retribuţia minimă de la 2.000 de lei la 2.200 de lei. Am hotărât să majorăm pensiile minime de la 800, la 900 de lei…”

„Ieri în Timişoara, azi în toată ţara!”

La scurt timp după discurs, mulțimea din Piața Palatului a început să scandeze împotriva regimului. „Democraţie!”, „Libertate!”, „Ieri în Timişoara, azi în toată ţara!” și „Jos Ceauşescu!” erau doar câteva dintre lozincile care se auzeau pe străzile din București.

Demonstranții se îndreptau spre centrul capitalei, unde primele blindate au apărut la ora 14:00, escaladând violența.

În același timp, la Timișoara, manifestațiile continuau pentru a șasea zi consecutiv, iar în alte orașe din țară, precum Brașov și Sibiu, mii de oameni ieșeau în stradă pentru a cere schimbarea regimului.

Seara de 21 decembrie: conflictele se intensifică

Pe măsură ce seara se lăsa, demonstrațiile deveneau tot mai puternice. La Hotelul Intercontinental din Piața Universității, tinerii manifestanți ridicaseră o baricadă pentru a opri avansul forțelor de ordine.

Acestea au primit ordinul de a dispersa mulțimea, iar pe străzile din jur s-au auzit focuri de armă, lăsând în urmă numeroase victime. Mulți dintre cei care participaseră la proteste au fost arestați și duși la închisoarea Jilava, unde au fost supuși unor torturi crunte.

Bilanțul nopții de 21 spre 22 decembrie a fost devastator: 49 de morți, 463 de răniți și 698 de arestați. La Timișoara, revolta a continuat, iar la Brașov și Sibiu, protestele s-au extins, demonstrând că regimul Ceaușescu se afla pe cale de dispariție.

„Nu uita, Darie!”, este mesajul acelor evenimente care ne-au dăruit libertatea de astăzi!