În 90 de ani, 80% din populația Pământului va locui la oraș
Urbanizarea crescândă va fi una dintre căile principale prin care Planeta va putea susține o populație atât de numeroasă, de 10 miliarde de oameni. Vor exista multe orașe noi, dar și mega-orașe, cu o populație de peste 20 de milioane de oameni. Astfel de orașe, cu populația mai mare decât a României, de pildă, ar putea fi în viitor Beijing, Delhi, Jakarta, Mexico City, Mumbai, São Paulo și Shanghai.
Se vor vorbi cel mult câteva sute de limbi
În prezent, se vorbesc peste 7.000 de limbi în toata lumea, însă cele care sunt acum foarte puțin răspândite vor dispărea, iar engleza va deveni cea mai cunoscută și folosită limbă prin care se va putea comunica, la nivel mondial.
22,3% din populație va avea cel puțin 65 de ani
Această estimare înseamnă o creștere spectaculoasă, dacă luăm în considerare că în 2010, populația batrână reprezenta 7,6%. Astfel, povara tinerilor de a-i susține pe cei bătrâni va fi din ce în ce mai mare.
Africa va înregistra cea mai mare creștere a populației
Potrivit estimărilor, populația Africii va crește de la 1 miliard, în 2010, la 3,6 miliarde, în 2100. Astfel, va exista un salt spectaculos din punct de vedere demografic și geopolitic, în conditiile în care deja există cinci africani din regiunea Saharei pentru fiecare european. Alte regiuni vor cunoaste creșteri mai lente, cum ar fi SUA. Aici, populația va crește de la 311 milioane, cat este în prezent, la 478 milioane, în 2100.
Speranta de viață va fi de aproximativ 81 de ani
În prezent, speranța de viață la nivel global este de 68 de ani, iar ONU estimează că va crește până la 81 de ani în următorii 90 de ani. Raportul Națiunilor Unite nu ia totuși în calcul posibilitatea creșterii speranței de viață pe seama progresului din domenii precum ingineria genetică, nanomedicina sau datorită creșterii exponențiale a inteligentei. De asemenea, nu sunt luate în considerare riscuri precum invazii extraterestre sau pandemii, astfel că această proiecție ar putea fi una destul de idealistă.
O populație în creștere, semn sigur de criză alimentară
În prezent, există deja 925 de milioane de oameni la nivel global care se confruntă cu foametea, iar o creștere a populației va inseamna și o creștere a numărului celor săraci. Încălzirea globală joacă un rol important aici, pentru că creșterea temperaturilor scurtează sezoanele productive în zonele tropicale și subtropicale, majorând astfel riscul de secetă. Astfel, recoltele de orez se vor reduce cu 20 – 40 %, ceea ce inseamnă că sute de milioane de oameni vor fi nevoiți să găsească alte surse de hrană, atunci când cele traditionale vor dispărea.
Consumul de combustibili fosili va ajunge aproape de zero
Aceste surse de energie finite vor disparea în cele din urma, dacă ținem cont de rata noastră ridicată de consum. Energia regenerabila (cum ar fi cea solară sau eoliană) și hidroenergia vor fi tot mai folosite și vor deveni principala noastra sursa de energie, chiar și mult timp după 2100.
Cu 5 miliarde de oameni peste estimările oficiale?
Raportul ONU, care estimează ca populatia Globului va număra 10 miliarde de oameni până în 2100, include și doua scenarii alternative, care vizează un minim și un maxim de populație care ar putea fi atins: varianta sumbră, cu 15.8 miliarde de oameni sau cea mai fericită cu 6,2 miliarde. În timp ce 6.2 miliarde nu reprezintă o problemă, 15.8 miliarde ar putea reprezenta "un pericol" pentru Planetă. Astfel, în raport se arată că trebuie luate măsuri drastice pentru controlul înmultirii populației, întrucât planeta oricum își poate permite cu greu să susțină și populația actuală, de 7 miliarde de oameni.