22 de milioane de victime ale scandalului politic: accizele cresc şi mai mult

Ziua decisivă pentru stabilirea cursului de referinţă pentru calculul accizelor în 2010 s-a nimerit să fie în momentul în care criza politică a ajuns în punctul culminant. Ruperea coaliţiei a speriat investitorii, iar cursul euro/leu s-a depreciat la 4,27. Efectul în doar 24 de ore: circa 30 de milioane de lei în plus la accize. Cursul valutar la care se vor calcula accizele de anul viitor va fi de 4,2688 lei/euro. Accizele percepute în prezent sunt calculate la un curs de 3,7364 l

Ziua decisivă pentru stabilirea cursului de referinţă pentru calculul accizelor în 2010 s-a nimerit să fie în momentul în care criza politică a ajuns în punctul culminant. Ruperea coaliţiei a speriat investitorii, iar cursul euro/leu s-a depreciat la 4,27. Efectul în doar 24 de ore: circa 30 de milioane de lei în plus la accize.

Cursul valutar la care se vor calcula accizele de anul viitor va fi de 4,2688 lei/euro. Accizele percepute în prezent sunt calculate la un curs de 3,7364 lei pe euro, noul nivel, aplicabil de la 1 ianuarie 2010, fiind cu 14,25% mai ridicat.

Leul a mai pierdut 1,2%, faţă de ziua de ieri, în faţa monedei europene.  Consecinţa: produsele accizate (tutunul, alcoolul, combustibilii şi electricitatea) se vor scumpi, de anul viitor, mai mult decât se estimase iniţial, la un curs de 4,2 lei pe euro.

Diferenţă de 32 de milioane de lei, în favorarea statului

Încasările din accize vor fi, în 2010, cu 2 miliarde de lei mai mari decât nivelul estimat pentru anul curent, exclusiv din deprecierea cursului. Estimarea a fost făcută luând în calcul încasările aferente lunii august şi ignorând majorarea accizelor în euro. De asemenea, în acelaşi scenariu, majorarea cursului de la 4,20 lei (nivelul de ieri), la 4,27 lei pe euro ar determina încasări suplimentare de 30 de milioane de lei. După primele 8 luni ale anului, statul a încasat din accize 9,6 miliarde de lei, acest capitol consemnând de altfel cea mai mare creştere, în condiţiile în care TVA şi impozitul pe profit au adus mai puţini bani la buget.

Impozite mai mari la săraci

Majorarea preţului din cauza creşterii accizelor, provocată la rândul său de deprecierea cursului, va fi unul dintre puţinele cazuri în care scandalurile politice se vor traduce direct în scăderi ale puterii de cumpărare care afectează pături sociale largi – în special din rândul celor defavorizate.

În gospodăriile cu venituri sub medie, cheltuielile cu alcoolul şi ţigările au ponderi mai ridicate în bugetul familiei, comparat cu familiile cu venituri medii sau mai mari, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Mai mult, evoluţia în timp a bugetelor de cheltuieli ale familiilor arată că cererea pentru alcool şi tutun este inelastică (scumpirile n-au determinat o reducere a consumului). Ba din contră: familiile sărace au tăiat din cheltuielile pentru educaţie, cultură sau îmbrăcăminte pentru a-şi alimenta „viciile”. În trimestrul al treilea al anului trecut, de exemplu, cheltuielile cu alcoolul şi tutunul reprezentau 42,4% din cheltuielile de consum al unei familii de pensionari, 49% din bugetul unei familii de şomeri, 54,5% din consumul unei familii de agricultori şi doar 37,1% din bugetul unei familii de salariaţi.

Ziua fatală: 1 octombrie

Nivelul accizelor (taxe pe produse considerate de stat fie de lux, fie nocive) din Codul Fiscal este exprimat în euro. Taxele sunt plătite, însă, în lei. Cursul la care se fac actualizările este cel de referinţă, stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) în prima zi lucrătoare a lunii octombrie (din anul precedent) şi publicat în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene în a doua zi lucrătoare a lui octombrie.

Dacă BNR a comunicat azi, la ora 13:00, un curs valutar de 3,2495 lei pe euro, 3 ore mai târziu, BCE a anunţat un nivel cu încă 2 bani mai ridicat: 4,2688 lei pe euro. Cel mai mare impact asupra preţurilor se va resimţi la ţigări: acciza datorată la fiecare pachet în 2010 va fi creşte cu 1,83 de lei. Ieri, la un curs de 4,2 lei pe euro, scumpirea estimată era de 1,7 lei.

DETALII:
Citeşte şi Depreciere record: cursul a sărit la 4,25 lei/euro.
Citeşte şi Băsescu a semnat revocarea lui Nica: miniştrii PSD au demisionat.