‘Dintre cei 680.000 de fermieri din domeniul laptelui, doar 75.000 vând laptele prin centre de colectare. De asemenea, dintre cei 75.000 de fermieri, 15.000 au lapte neconform. România are, în acest moment, 2,2% lapte neconform, potrivit unei analize a Comisiei Europene, iar o nouă derogare nu se justifică pentru că nu mai e nevoie. De ce să punem o etichetă de neconformitate pe lapte dacă nu e nevoie?’, a arătat Cojocaru.

Şeful APRIL a adăugat faptul că ‘industria laptelui a fost prinsă dintotdeauna între fermieri’, afirmând, totodată, că o singură fermă din România poate produce 1,6 milioane litri de lapte nedeclaraţi.

‘Numai o fermă are 1,6 milioane de litri de lapte nedeclaraţi. România produce, la ora actuală, peste patru milioane de tone de lapte’, a spus Dorin Cojocaru.

România a primit, în noiembrie 2011, acordul Comisiei Europene pentru procesarea laptelui neconform cu cerinţele comunitare, până la finele anului 2013, produsele obţinute din acest lapte putând fi vândute doar pe piaţa naţională.

Laptele crud de vacă trebuie să îndeplinească standardul de calitate din UE, respectiv numărul total de germeni să fie mai mic sau egal cu 100.000/mililitru, iar numărul de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/mililitru. În aceste condiţii, fermierii trebuie să producă numai lapte de calitate europeană (care respectă parametri de igienă de curăţenie şi de sănătate ai animalului şi ai mediului de creştere), iar procesatorii trebuie să preia numai lapte conform standardelor UE.

Reformarea Politicii Agricole Comune /PAC/, microcreditarea pentru investiţiile în agricultură şi plăţile directe şi subvenţiile din agricultură au fost doar câteva dintre temele abordate, marţi, în cadrul conferinţei ‘Agri-Business pe profit: Finanţarea afacerilor din agricultură’, organizată la Bucureşti.

Sursa: Agerpres