Luarea de mita este pe primul loc in topul celor mai sesizate infractiuni de catre romani, potrivit ofiterilor Directiei Generale Anticoruptie. Pe parcursul proiectului „Campania de responsabilizare Anticoruptie” 7000 de romani au sesizat astfel de cazuri.

Populatia incepe sa fie receptiva la fenomenul coruptiei, conform rezultatelor „Campaniei de responsabilizare Anticoruptie”.

Proiectul „Campania de responsabilizare Anticoruptie” a constat in crearea unei linii verzi, cu apel gratuit pentru convorbiri active si pentru casuta vocala, unde cetatenii pot reclama cazuri de coruptie intalnite in randul ofiterilor Ministerului Administratiei si Internelor.

Astfel, la aproape un an de la lansare un numar de 7000 de romani au apelat acest numar, cei mai multi dintre ei reclamand cazuri de luare de mita. Mesajele catre casuta vocala primeaza cu un procent de 85% dintr-un total de 4700 de apeluri, ceea ce dovedeste ca oamenii sunt mai deschisi catre formele de comunicare pasiva.

In ceea ce priveste distributia procentuala a apelurilor pe regiuni, pe primul loc se afla Bucurestiul cu 23,8% din apeluri, Dobrogea inregistrand cel mai mic procent de 4,2%. Tot Bucurestiul detine si primul loc, cu 25,9%, la subiectii care suna dar nu reclama ceva concret.

„Cu cat o regiune este mai dezvoltata, cu atat numarul apelurilor este mai mare” spune, Marian Burcea, sociolog si autorul acestui studiu.

Din distributia pe sexe, se pare ca fata de femei, barbatii sunt mai interesati de fenomenul coruptiei, acestia insumand 63,5%, iar femeile 36,5%. Diferente se pot remarca si la distributia apelurilor dupa mediul rezidential unde 71,8% din apeluri provin din mediul urban si restul de 28,2% din mediul rural.

Demersurile Directiei Generale Anticoruptie si a Departamentului National Anticoruptie s-au concretizat in primele sase luni ale acestui an, intocmindu-se 152 de delegari in dosare penale iar 318 delegari in dosare s-au realizat in baza aceleiasi proceduri cu Parchetele de pe langa Tribunalele judetene si cel al Municipiului Bucuresti.

Pana la data de 30 iunie 2006 au fost invinuite/inculpate un numar de 229 de persoane, se arata in acelasi studiu. Totodata, in perioada septembrie 2005-iunie 2006, romanii au trimis 1386 de petitii catre Directia Generala Anticoruptie, 642 de persoane au fost primite in audienta, iar 829 au fost consiliate in afara programului de audienta.

„Fara sprijinul larg al oamenilor si al mass-media, aceasta activitate nu s-ar fi putut si nu se va putea derula in continuare” declara Marian Sintoiu, Director General DGA.


Sumele investite in acest proiect provin de la Uniunea Europeana prin Programul PHARE „Dezvoltarea de masuri anticoruptie in Romania”, la care se adauga 30.000 euro contributia MAI-ului pentru publicarea afiselor.

Autorii proiectului sunt Asociatia pentru Implementarea Democratiei(AID Romania) in parteneriat cu Ambasada Britanica la Bucuresti, Ministerul Administratiei si Internelor – Directia Generala Anticoruptie, Uniunea Europeana prin proiectul PHARE pentru dezvoltarea de masuri anticoruptie in cadrul MAI, Organizatia Internationala pentru tineret EURO<26 si firma Starlink(Trustul Leo Burnett).

Sursa: Capital, 12 iulie 2006