Alexandru Rafila anunță că 24 de spitale vor primi finanțare din PNRR

Alexandru Rafila a declarat că, dintre cele 27 de spitale considerate eligibile pentru a primi finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), au fost semnate până în prezent 24 de contracte.

Oficialul a precizat că unele spitale se află în etape intermediare de implementare, iar altele, deşi au semnat contractele de execuţie, au modificat ulterior indicatorii tehnico-financiari, ceea ce a dus la renunţarea sau întârzierea proiectelor. A menţionat, ca exemplu, patru centre de politraumă ale Ministerului Apărării Naţionale (MApN), dintre care cele din Sibiu şi Craiova se află într-un stadiu avansat de dezvoltare.

„Noi am semnat, din cele 27 de spitale eligibile, 24 de contracte. Asta a fost ceea ce a semnat Ministerul Sănătăţii cu diverşi beneficiari. Ele se găsesc în diverse stadii. Unele sunt foarte avansate, vă dau trei exemple, Agrippa Ionescu, Cluj şi Bistriţa.

Altele se găsesc în stadii intermediare, dar sunt şi spitale care au semnat şi ele, la rândul lor, contractele de execuţie, dar ulterior au schimbat anumiţi indicatori tehnico-financiari şi au renunţat să le facă şi nu reuşesc să le facă în termen.

Dau un exemplu, sunt patru centre de politraumă ale Ministerului Apărării Naţionale, două dintre ele sunt avansate sau chiar foarte avansate, mă refer la cel de la Sibiu şi cel de la Craiova”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul Sănătății a anunțat că două dintre centrele de politraumă, cele din Pitești și Brașov, au fost abandonate, deoarece modificarea indicatorilor tehnico-financiari a dus la creșterea semnificativă a valorilor estimate, iar complexitatea lucrărilor nu permite finalizarea acestor unități spitalicești în termenul stabilit.

Alexandru Rafila a subliniat că, în ciuda dificultăților întâmpinate în derularea unor proiecte, nu se va înregistra „o diminuare substanţială a fondurilor”.

„În ceea ce priveşte diminuarea, ea nu va fi substanţială sau nu va fi, pentru că costurile execuţiei acestor spitale s-au schimbat faţă de momentul contractării iniţiale, iar acesta este un argument de care ţine cont Comisia Europeană în alocarea fondurilor şi o să finalizăm, după ce o să aibă discuţie cei de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu reprezentanţii Comisiei Europene, să avem o proiecţie bugetară clară.

Facem plăţi în fiecare lună, facem circa 300 de milioane de lei în fiecare lună plăţi către beneficiari, nu sunt (…) numai spitalele”, a spus el.

Peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi reabilitate

Ministrul Sănătății a menționat că, până la data de 30 iunie, va fi finalizat proiectul care vizează reabilitarea și dotarea a peste 2.500 de cabinete de medicină de familie.

Rafila a declarat că investițiile privind controlul infecțiilor nosocomiale și ambulatoriile de specialitate din cadrul spitalelor se vor încheia mai devreme decât era prevăzut inițial, estimându-se finalizarea acestora până la sfârșitul lunii iunie. El a precizat că indicatorii din PNRR vor fi atinși, iar plățile vor continua.

De asemenea, a menționat proiecte mari precum reabilitarea a 25 de secții de neonatologie, ce includ 200 de paturi reabilitate și 65 de paturi noi la nivel național, inclusiv un proiect de aproape 13 milioane de lei la IOMC.

„În ceea ce priveşte controlul infecţiilor nosocomiale, sunt 119 spitale, unul este cel de aici, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului (IOMC) şi mai avem 69, cred, de ambulatorii de specialitate ale spitalelor. Toate aceste investiţii se vor termina mai repede decât era planificat.

Mă refer la ambulatoriile de specialitate şi la controlul infecţiilor nosocomiale şi estimăm că până la sfârşitul lunii iunie, deci nu peste mult timp, în două luni, aceste investiţii vor fi finalizate, indicatorul va fi atins şi sigur vor continua plăţile de făcut, dar indicatorii pe care îi avem în PNRR vor fi atinşi.

Deci astea sunt investiţiile mari din PNRR, plus cele pe care le-am menţionat puţin mai devreme, 25 de secţii de neonatologie cu 200 de paturi complet reabilitate şi 65 de paturi noi la nivel naţional. Aici avem un proiect de aproape 13 milioane de lei la IOMC”, a afirmat acesta.

Oficialul a menționat că, în acest an, bugetul total disponibil la Ministerul Sănătății (MS) pentru toate spitalele din România, inclusiv cele aflate în subordinea ministerului, este de aproximativ 400 de milioane de lei.

„Alocăm bani tuturor spitalelor care solicită, în măsura posibilităţilor bugetare pe care le avem la dispoziţie, alocăm atât spitalelor în subordinea Ministerului Sănătăţii, cât şi autorităţilor locale.

Sigur că, dacă am fi avut la dispoziţie o sumă de patru ori sau de cinci ori mai mare, atunci am fi putut onora în totalitate cererile lor, dar le alocăm proporţional cu alocarea pe care o avem de la buget”, a precizat Rafila.