Aceste proiecte reprezintă, în ansamblu, o investiție totală de circa 530 milioane de euro, din care 244 milioane de euro vor reprezenta contribuția UE.
În urma celei mai recente cereri de propuneri, care s a încheiat în septembrie 2010, Cexecutivul European a primit 748 de candidaturi. Dintre acestea, 183 au fost selecționate pentru cofinanțare în cadrul celor trei componente ale programului: LIFE+ Natură și biodiversitate, LIFE+ Politică și guvernanță în materie de mediu și LIFE+ Informare și comunicare. Dintre aceste proiecte, 55 implică parteneri din mai multe state membre.
Proiectele LIFE+ Natură și biodiversitate vizează ameliorarea stării de conservare a unor specii și habitate pe cale de dispariție. Dintre cele 203 propuneri primite, Comisia Europeană a decis să finanțeze 64 de proiecte depuse de parteneriate formate din organisme de conservare a naturii, autorități guvernamentale și alte părți interesate.
Proiectele urmează să se realizeze în 18 state membre și reprezintă o investiție totală de 223 milioane de euro, din care UE va aloca circa 125 milioane de euro.
55 dintre acestea se înscriu în categoria „Natură” și vor contribui la implementarea directivelor „Păsări” și/sau „Habitate” și la dezvoltarea rețelei Natura 2000.
Celelalte nouă sunt proiecte din sfera biodiversității, o nouă categorie de proiecte LIFE+ destinată inițiativelor pilot care abordează aspecte mai vaste ce țin de biodiversitate. Investiția totală în proiectele „Biodiversitate” se va ridica la 18,3 milioane EUR.
Componenta LIFE+ Politică și guvernanță în materie de mediu promovează proiecte pilot care contribuie la dezvoltarea de politici, tehnologii, metode și instrumente inovatoare.
Din cele 399 propuneri primite, Bruxelles-ul a ales pentru finanțare 104 proiecte propuse de o gamă largă de organizații din sectorul public și privat.
Proiectele selecționate, care se vor desfășura în 18 state membre, reprezintă o investiție totală de 286 milioane de euro, din care aproximativ 109 milioane de euro este contribuția UE.
Cea mai mare parte a acestor fonduri a fost alocată pentru proiecte având ca obiect deșeurile și resursele naturale (în jur de 143 milioane de euro, pentru 51 de proiecte).
Comisia va contribui cu peste 16 milioane de euro la 14 proiecte care abordează în mod direct schimbările climatice, bugetul total fiind de 40 milioane de euro.
Acestora li se adaugă 12 proiecte care se concentrează pe alte subiecte, dar care vor avea și un impact indirect asupra emisiilor de gaze cu efect de seră.
Apa este un alt domeniu important de interes, cu nouă proiecte selecționate. Celelalte 30 de proiecte vizează teme diverse precum aerul, substanțele chimice, mediul și sănătatea, pădurile, inovarea, zgomotul, protecția solului, abordările strategice și mediul urban.
Proiectele LIFE+ Informare și comunicare pun în evidență problemele de mediu, diseminează informații pe această temă și oferă activități de formare și de sensibilizare a publicului cu privire la prevenirea incendiilor forestiere.
Dintre cele 146 propuneri primite, Comisia Europeană a selecționat pentru finanțare 15 proiecte propuse de diferite organizații publice și private din domeniul naturii și/sau al mediului care se ocupă de aspecte precum biodiversitatea, schimbările climatice, deșeurile și apa.
Proiectele se desfășoară în opt state membre și au o valoare totală de 20,4 milioane de euro, din care UE va cofinanța în jur de 10,1 milioane de euro.
244 de milioane de euro de la bugetul UE pentru proiecte de mediu
19 iulie 2011, 14:01
Ultima modificare în 19 iulie 2011, 17:01
Comisia Europeană a aprobat astăzi finanțarea a 183 de noi proiecte care se vor derula în cadrul programului LIFE+, fondul pentru mediu al Uniunii Europene.
Proiectele implică toate statele membre UE și includ acțiuni în domeniul conservării naturii, al schimbărilor climatice, al tehnologiilor curate, al politicii de mediu și al informării și comunicării privind chestiunile legate de mediu.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook