Beneficiind de o lichiditate sporită şi de o infuzie cash proiectată în valoare de 7 până la 8 miliarde de euro în 2008, Fondurile Germane Deschise-Inchise (GOEFs) au un potenţial de investiţii de până la 25 de miliarde de euro pe piaţa imobiliară comercială în următorii doi ani, potrivit unui nou raport întocmit de Richard Ellis Group Inc. Caracteristicile unice ale GOEFs, precum investitorii cu capital bogat, dar prudenţi oferă sectorului o forţă sporită în actualul climat de afaceri marcat de o criză a creditelor.
Potrivit raportului – Fondurile Germane Deschise-Închise: Trecut, Prezent şi Viitor – Europa va rămâne ţinta cheie a fondurilor. Aproximativ 85% din cei 25 de miliarde de euro ce pot fi investiţi în următorii doi ani vor rămâne pe continent şi 20% din această pondere se va îndrepta spre piaţa de bază – Germania. Pieţele mature, lichide din Europa sunt pe punctul de a beneficia cel mai mult. De exemplu, Marea Britanie şi Suedia la un loc au toate şansele să atragă în jur de 15% din puterea de cumpărare totală alocată de GOEFs Europei.
Cu yield-uri iniţiale acruale de peste 5% (nivelul de profit pe care GOEFs intenţionează să-l obţină), piaţa din Londra Centrală continuă să atragă interesul, multe GOEFs fiind foarte active în prezent aici. După ce a investit 860 de milioane de euro în Marea Britanie în prima jumătate a anului 2008, GOEFs reprezintă unul dintre cei mai mari investitori din Londra Centrală din acest an.
GOEFs cel mai probabil vor aloca 15% din puterea lor de cumpărare Asiei şi Americii în procesul lor continuu de diversificare globală, de vreme ce partea non-europeană actuală din totalul de active GOEFs aflate în administrare încă se situează la un nivel scăzut de 8.5%. Asia a devenit tot mai atrăgătoare pentru fonduri, mai ales acum când folosirea instrumentelor indirecte de investiţii este posibilă. Prin urmare, este foarte probabil ca 10% să fie direcţionat spre Asia.
Iryna Pylypchuk, Senior Analyst în echipa de Cercetare & Dezvoltare CB Richard Ellis’ EMEA şi autoarea raportului a explicat: “Unul dintre factorii cheie din spatele programelor de achiziţionare puternice ale sectorului GOEF este chiar nivelul lor înalt de lichiditate. În luna februarie a acestui an, nivelul de lichiditate se ridicase spre suma de 22 de miliarde de euro, care reprezintă aproximativ 27% din fondurile lor totale administrate. Deşi au fost nişte cumpărători foarte activi în ultimele şase luni, cu achiziţii globale totalizând mai bine de 5 miliarde de euro, infuziile cash nete în prima jumătate a anului 2008 s-au ridicat la peste 4 miliarde de euro, urmate de alţi 1.2 miliarde de euro numai în luna iulie. Prin urmare, până la jumătatea anului 2008, îşi diminuaseră poziţia ‘cash’ cu doar 1 miliard de euro, în vreme ce nivelul lor de lichiditate a rămas aproape neschimbat, situându-se în jurul valorii 21 miliarde de euro. Pe măsură ce cumpărătorii s-au retras de pe piaţa de capital, aceşti investitori cu capital bogat au o putere de cumpărare puternică şi sunt pregătiţi să rămână activi în Europa pe termen scurt până la mediu, atât în termeni absoluţi, cât şi din punct de vedere al proporţiei deţinute din activitatea generală a pieţei.”
În vreme ce sectorul GOEF – cu o valoare brută a activelor de aproximativ 105 miliarde de euro – pare să nu fi fost afectat direct de criza creditelor, a reacţionat la schimbarea peisajului economic prin adoptarea unei abordări chiar mai conservatoare în privinţa investiţiilor. Astfel, GOEF are tendinţa de a achiziţiona numai active de bază, mai ales din categoria celor care oferă investiţiilor siguranţa unui flux continuu de venit, grad de ocupare sporit şi longevitate. Birourile – sectorul preferat dintotdeauna al GOEFs – continuă să fie favorizate şi vor constitui probabil şi în continuare un punct de interes pe termen scurt sau mediu.
Nick Axford, Directorul EMEA Cercetare & Dezvoltare, CB Richard Ellis, a declarat: “Schimbările înregistrate de sectorul GOEF din 2006 au fost nenumărate. O combinaţie de forţe de piaţă – vânzări majore şi restructurare între 2006 şi 2007 – şi amendamente ale legislaţiei germane care i-au oferit GOEFs o mai mare flexibilitate, au ajutat sectorul GOEF să devină o forţă majoră în comunitatea globală a investitorilor.
“Industria s-a schimbat, de la una focalizată cu precădere asupra pieţelor domestice cu un deceniu în urmă la una dominată de cei mai proeminenţi cumpărători de pe piaţa globală a investitorilor, poziţionată în mod unic să beneficieze de condiţiile curente de pe piaţă.”
Matthias E. Euler, Director German Desk, CBRE European Capital Markets, a spus: “După ce au intrat pe pieţele în plină dezvoltare având ca ţintă profiturile mai mari, modificarea yield-ului din Europa de Vest a împins încetul cu încetul GOEFs înapoi către pieţele mature. Aceste pieţe oferă o mai mare lichiditate, sunt mai puţin riscante şi mai simplu de evaluat – exact caracteristicile pe care le caută GOEFs. Strategiile curente se învârt în jurul păstrării de capital, a limitării riscurilor şi a stabilităţii profiturilor.”