La aproximativ 25 de milioane de euro se ridica bugetul noii licitatii deschise de Uniunea Europeana si Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP). Schema de finantare nerambursabila pentru dezvoltarea resurselor umane va aloca intre 10 – 50 de mii de euro pentru proiecte mici, respectiv intre 100 si 300 de mii de euro in cazul proiectelor mari.
„Aceasta licitatie deschisa va oferi asistenta pentru intarirea capacitatii fortei de munca de a fi mai bine adaptata la economia de piata si va sustine promovarea integrarii sociale a grupurilor dezavantajate”, subliniaza Simon Mordue, coordonatorul Asistentei de Preaderare din cadrul Delegatiei Comisiei Europene.
Pot candida la obtinerea de granturi (sume in regim nerambursabil): firme private, organizatii patronale, camere de comert, agentii judetene de ocupare profesionala, sindicate, institutii de educatie profesionala si de formare profesionala continua, inspectorate scolare si alte institutii cu rol in formarea profesionala.
Fiecare solicitant va contribui cu cel putin 40% din costurile totale ale bugetului propus.
De exemplu, pentru constituirea unui centru de educatie profesionala, la un buget total propus de 80.000 euro, solicitantul va contribui cu cel putin 32 de mii de euro, iar contributia ceruta de la finantatori va fi de cel mult 48 mii de euro. Fara a fi o recomandare oficiala, s-a instituit regula unei contributii consistente din partea beneficiarului, care macar sa egaleze partea Phare.
Inainte de a incepe sa puneti pe hartie proiectul, incercati sa intelegeti care este logica crearii acestui program. Identificati acele probleme la care veti incerca sa raspundeti prin proiectul dvs.
Daca activati, de pilda, in judetul Galati, incercati sa evaluati care sunt problemele judetului pe linia ocuparii fortei de munca, a reconversiei profesionale, a reintegrarii sociale a persoanelor fara un loc de munca. In Galati, problema somerilor este acuta. Rata somajului era, la sfarsitul lunii mai a.c., de 12%, fiind printre cele ridicate din tara (conform datelor statistice).
Inadaptatii social sunt si ei in vizor
Va trebui sa cantariti de doua ori scopul proiectului propus spre finantare. „Programul este esential – considera Leonard Cazan, ministrul Dezvoltarii si Prognozei – pentru dezvoltarea resurselor umane in contextul restructurarii industriale”.
Cele 25 de milioane de euro vor fi distribuite dupa trei prioritati: 1. calificarea si recalificarea fortei de munca deja angajate- lucratorii sa se poata adapta la profesii/meserii noi; 2. masuri active pentru incurajarea ocuparii fortei de munca – ce meserii au cautare, care este potentialul personalului; 3. integrarea sociala a grupurilor defavorizate – studii, instruire, consiliere pentru persoanele cu handicap fizic, dependente de droguri, fosti condamnati, someri de peste 45 de ani, rromi, parinti unici, tineri care au abandonat scoala.
Pachetul informativ si ghidul solicitantului sunt disponibile pe pagina de Internet a MDP – www.mdp.ro, clic pe Phare 2000, Licitatii pentru proiecte -, pe site-ul centrului de Informare al Comisiei Europene – www.infoeuropa.ro, clic pe Oportunitati de finantare – si la agentiile de dezvoltare regionala.    

Primul termen expira la sfarsitul lunii octombrie

Programul:     Phare 2000, Coeziune Economica si Sociala – componenta Dezvoltarea Resurselor Umane
Buget total:     24, 65 milioane euro
Data lansarii:     30 iulie 2001
Termen-limita: 30 octombrie 2001, ora 16,00, respectiv 22 februarie 2002, ora 16,00. orice solicitare primita dupa primul termen va fi inclusa automat in urmatorul lot de solicitari.
Valoarea finantarii: 10 – 50 mii euro/proiect mic, respectiv 100 – 300 mii euro/proiect mare.
Cofinantare solicitant: min. 40% din bugetul total al proiectului propus. Contributia poate fi in bani sau in natura – cladiri, echipamente, birotica.
Tipuri de activitati eligibile:
1. activitati destinate fortei de munca deja angajate -instruire profesionala, a managerilor si a personalului, instruire in domeniul inovarii, mediului, controlului calitatii, dezvoltarii de afaceri, comunicare, logistica, modernizarea invatamantului profesional
2. activitati pentru someri – identificarea nevoilor de instruire si formare, comunicare si informare intre institutiile de formare profesionala, instruire pentru recalificarea somerilor, consultanta, training si orientare profesionala
3. activitati pentru grupuri defavorizate – studii diagnostic, sondaje, instruire si ucenicie pentru tinerii care au abandonat scoala, instruirea furnizorilor de training, consiliere, indrumare si informare, consultanta, sprijinirea angajatorilor, plasarea persoanelor din grupurile dezavantajate in firme sau ONG-uri pentru instruire la locul de munca.
Nota:     Activitatea prevazuta in proiect trebuie sa fie inclusa in obiectul de activitate a solicitantului.
Sursa:     Delegatia Comisiei Europene si MDP