BOR celebrează 250 de ani de la Aducerea moaştelor Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi la Bucureşti (13 iulie 1774 – 13 iulie 2024). Evenimentul a început vineri, 12 iulie, cu slujba de resfinţire a raclei Cuviosului. A urmat Slujba Privegherii şi a continuat cu o procesiune în centrul Capitalei.

BOR celebrează un moment important pentru credincioși

Slujba de sfinţire a raclei Cuviosului a fost săvârşită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. S-a întâmplat în prezenţa ierarhilor Sfântului Sinod, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.

„Mulţumim cuvioşilor părinţi şi credincioşilor prezenţi pentru acest eveniment de resfinţire a raclei Sfântului cuvios Dimitrie cel Nou, care a fost reînnoită, recondiţionată şi repoleită”, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Programul aniversărilor a continuat cu scoaterea raclei Ocrotitorului Bucureştilor din Palatul Patriarhal. A fost urmată de aşezarea Sfintelor Moaşte spre închinare credincioşilor, în Baldachinul Sfinţilor de pe Dealul Mitropoliei.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat apoi Slujba Privegherii

Mai apoi, preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat Slujba Privegherii.

A fost săvârşită în Altarul de vară al Catedralei Patriarhale împreună cu toţi preacuvioşii părinţi stareţi ai mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel
SURSA FOTO: YouTube, TRINITAS TV

Părintele Patriarh Daniel a întâmpinat cinstitele moaşte şi alaiul de pelerini la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale

La lăsarea serii, a avut loc o procesiune cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou pe traseul:

  • Catedrala Patriarhală;
  • Biserica Sf. Nicolae-Vlădica;
  • Bd. Regina Maria;
  • Piaţa Unirii (bisericile Sf. Ioan-Piaţă, Sf. Anton-Curtea Veche);
  • Bd. Unirii, Aleea Dealul Mitropoliei;
  • Catedrala Patriarhală.

Au participat câteva sute de preoţi, diaconi, monahi şi monahii din Arhiepiscopia Bucureştilor şi mii de credincioşi.

La finalul pelerinajului din centrul Capitalei, Părintele Patriarh Daniel a întâmpinat cinstitele moaşte şi alaiul de pelerini la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale de pe Dealul Mitropoliei şi a rostit un cuvânt de învăţătură.

„Prezenţa moaştelor Sfântului Dimitrie cel Nou în mijlocul Cetăţii Bucureştilor de două veacuri şi jumătate dă marturie despre harul şi binecuvântarea pe care Dumnezeu le dăruieşte prin sfinţii săi celor ce se roagă lui cu credinţă, arătând în mod vădit iubirea lui Dumnezeu pentru poporul cel bine credincios”, a mai spus Patriarhul Daniel.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mai arătat în cuvântul său că moaştele Sfântului Dimitrie cel nou, un vlah din satul Basarabi de la Sud de Dunăre, au „fost pavăză, scut, izvor de bucurie şi de pace, de mângâiere şi de binecuvântare pentru locuitorii oraşului Bucureşti şi pentru toţi credincioşii care l-au căutat în rugăciunile lor”.

Programul complet pentru zilele de sâmbătă şi duminică

Sâmbătă, 13 iulie 2024

  • 06.00Scoaterea în procesiune a Sfintelor Moaște și așezarea spre închinare credincioșilor, în Baldachinul Sfinților;
  • 07.00-08.30Slujba Miezonopticii și a Acatistului Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou;
  • 08.30-12.00Sfânta Liturghie, săvârşită în Altarul de vară de către Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL, împreună cu membrii Sfântului Sinod;
  • 12.00-12.10 – citirea Actului Comemorativ;
  • 12.10-12.30 – Predică şi cuvânt de mulţumire rostite de Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL;
  • 17.00-20.30Slujba Privegherii, săvârșită în Catedrala Patriarhală;
  • 21.00Introducerea Sfintelor Moaște în Catedrala Patriarhală.

Duminică, 14 iulie 2024

  • 07.00 – scoaterea în procesiune a Sfintelor Moaște și așezarea spre închinare credincioșilor, în Baldachinul Sfinților;
  • 08.30-12.00 Sfânta Liturghie, săvârșită în Altarul de vară.