Printre aburii de sapun ce se ridica din cuva infierbantata si in zgomotul facut de masina de decapat, am gasit-o pe Marioara Stanculea, alaturi de cei doi angajati ai sai. Ar fi greu sa banuiasca cineva ca in curtea casei din satul Strei, asezat la doi kilometri de Calan, se afla o mica fabrica de sapun. Marioara Stanculea are 46 de ani, insa si-a inceput mica sa afacere in urma cu doi ani, cand a fost disponibilizata de pe platforma siderurgica de la Calan, unde, timp de peste 20 de ani a lucrat la serviciul Contabilitate. Ajutata de sotul sau, Gratian Stanculea, a decis ca trebuie sa o ia de la capat. La inceput, in anul 2000, a hotarat capitalizarea societatii si a demarat o activitate de intermediere, ajungand la o cifra de afaceri de 500 mil. lei. Cu acesti bani a inceput mai intai productia de manusi de protectie, din piele. Cu banii din platile compensatorii (17 mil. lei) si-a cumparat patru masini de cusut, care au fabricat circa 20.000 de perechi de manusi, ce au fost livrate pe piata. In acest moment a hotarat dezvoltarea mai multor activitati.
Dupa o idee venita in urma aparitiei unui material in revista „Capital”, impreuna cu sotul sau, a construit instalatia de fabricare a sapunului, dupa o conceptie proprie.
Activitatea a demarat in luna martie a.c. si se produc doua tone de sapun pe zi si 1,5 tone de pasta de sapun. Produsele sunt livrate in spitale, societati comerciale, unitati scolare, dar si unor unitati navale si de reparatii feroviare, fiind folosite chiar si la degresat vagoane. Materia prima este achizitionata de pe piata. Este vorba, in primul rand, de grasimi industriale, care se cumpara direct de la fabricile de carne, la care se adauga reziduuri de la fabricile de ulei si esente de uleiuri parfumate. Soda caustica, folosita la fabricarea sapunului, este adusa de la Ramnicu Valcea, iar colorantii sintetici de la Orastie. Sapunul solid produs este valorificat la pretul de 15.500 lei/kg, iar pasta se vinde cu 3.200 lei/kg.
„Pana la sfarsitul acestui an trebuie sa ne incadram in pragul de rentabilitate de 250 mil. lei pe luna. De asemenea, avem in perspectiva si productia de sapun de ras”, sustine Marioara Stanculea. Angajatii de la Strei Prod Impex SRL castiga salarii nete cuprinse intre doua si trei milioane de lei. „O problema este cea a taxelor si impozitelor, care dubleaza, practic, efortul financiar al patronului, atat cu munca salariata, cat si cu cheltuielile indirecte, respectiv transporturi, energie si altele”, afirma Marioara.
Sotii Stanculea sustin ca in acest an va incepe faza a doua a investitiei, adica demararea productiei de BCA, care va avea o capacitate zilnica de 32 metri cubi, la preturi de constructie mai mici cu 15% fata de materiale similare existente la aceasta ora pe piata. Si aceasta scadere de pret se va datora materiilor prime folosite. Boltarii produsi la Strei sunt in totalitate ecologici, deoarece nu folosesc pulberea de aluminiu. Aceasta a doua etapa a investitiei va incepe la inceputul lunii iulie, prin accesarea unui credit in valoare de 300 mil. lei, printr-un program derulat de AJOFM Hunedoara. „Cu banii pe care i-am facut pana in prezent, am achitat deja avansul pentru fabrica de BCA, care reprezinta, de fapt, obiectul principal de activitate al societatii. Practic, am demarat productia de sapun pentru a aduce bani in firma”, mentioneaza Marioara Stanculea.