Decembrie a fost una dintre cele mai prolifice luni ale anului trecut, i piata la termen sibiana fiind realizate un numar de 36.871 contracte futures si optiuni.
Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu (BMFMS) a sarbatorit i data de 14 decembrie 2000, sase ani de la ifiintare, tranzactionarea futures fiind introdusa la jumatatea anului 1997, iar cea a optiunilor din 1998. Integrindu-se tendintei internationale de globalizare, BMFMS a reusit sa lanseze la jumatatea anului trecut primul sistem electronic de tranzactionare a contractelor la termen, care poarta denumirea de Sagitarius. Experienta acumulata si dezvoltarea permanenta a pietei l-au facut pe presedintele BMFMS, Teodor Ancuta, sa declare ca a fost atins obiectivul de „a transforma Sibiul itr-un Chicago rominesc”. Profesionalismul operatorilor sibieni a fost confirmat de cursul dolarului comunicat de BNR i ultima zi a anului trecut, 25.926 lei, acestia cotind, i data de 17 august 2000, dolarul cu scadenta i decembrie la un nivel de 25.800 lei si la 26.100 lei i 22 august.
Scaderea estimata a leului i ianuarie, 3%
Din volumul total de tranzactionare al anului 2000, de 2.496 miliarde lei, cele mai ridicate valori de tranzactionare s-au iregistrat i piata leu/euro (1.115 miliarde lei), urmata de cea euro/dolar (714 miliarde lei) si leu/dolar (657 miliarde lei). Sub aspectul numarului de contracte realizate, piata paritatii euro/dolar se situeaza pe primul loc, cu 77.097 contracte dintr-un numar total de 158.536 contracte futures tranzactionate i anul trecut. Piata euro/dolar a fost totodata cea mai lichida, aici fiind icheiate 6.651 de tranzactii, i anul 2000 fiind icheiate i total 7.649 de tranzactii futures.
Anul 2000 a constituit, de asemenea, o etapa de afirmare a pietei optiunilor, i care numarul contractelor realizate (46.752 optiuni) s-a triplat comparativ cu anul 1999.
Operatorii bursei la termen de la Sibiu estimeaza pentru sfirsitul acestei luni o depreciere a monedei nationale de circa 3 procente, pretul contractului leu/dolar fiind stabilit i data de 4 ianuarie, la 26.699 lei. Toma Dosteteanu, directorul Casei Romine de Compensatie, considera ca „pretul stabilit i piata nu este
ridicat, existind premisele sa fie atins chiar pragul de 27.000 lei. Pe acest fond, tinta noului Executiv privind un curs mediu anual de 28.500 lei/dolar pare cam greu de realizat”. La rindul sau, Daniel L?epes, de la agentia de brokeraj HTI, declara ca „inflatia prognozata pentru 2001, va fi depasita, ea urcind peste pragul de 30%, luind i considerare deficitul de 4,5% din PIB, anuntat de premierul Nastase. Aceasta valoare poate influenta negocierile pentru noul acord cu FMI. Lipsa unui nou acord stand-by poate determina investitorii straini sa isi schimbe strategiile i ceea ce priveste Rominia, avind exemplul, atit de apropiat i timp, al Turciei. De aceea, consider realista posibilitatea atingerii, i ianuarie, a unui prag de 27.000 lei pentru un dolar”, a icheiat L?epes.
Primele contracte leu/dolar cu scadenta i ianuarie au fost realizate, i decembrie, la un pret de 27.749 lei, ulterior acesta coborind la 26.699 lei. in opinia unui broker sibian, scaderea cotatiilor se datoreaza i principal interventiilor BNR din primele zile ale noului an, „care sta i acest moment cu ochii pe curs. Operatorii asteapta sa se contureze clar intentiile noilor guvernati”, a icheiat brokerul sibian. Posibilitatea atingerii pragului de 27.000 lei este demonstrata si de pretul de exercitare de 26.800 lei, cu prima de 150.000 lei, la care au fost cumparate optiunile PUT (de vinzare).
Contract futures pe actiunile SIF 3
in ceea ce priveste cotatiile pentru februarie, i ultima zi de tranzactionare a anului trecut pretul dolarului a fost stabilit la 27.850 lei, dupa ce i data de 13 decembrie, acesta fusese de 28.000 lei/dolar. Primele tranzactii din 2001 cu aceasta scadenta au coborit pretul de 27.600 lei, ceea ce presupune o depreciere a leului i primele doua luni ale lui 2001 de circa 6,5%. Pentru martie, operatorii sibieni estimeaza depasirea pragului de 28.000 lei/dolar, cumparatorii oferind preturi de 28.000 – 28.300 lei.
Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu a lansat icepind cu data de 8 ianuarie, contractul futures DESIF 3 care are drept activ suport valoarea la Bursa de Valori Bucuresti a titlurilor SIF 3 Transilvania. De asemenea, au fost lansate optiunile pe acest contract futures.
Noul contract completeaza posibilitatile de acoperire a riscului pentru cei care detin i portofoliul lor actiuni SIF 3 Transilvania, confirmind succesul de care se bucura contractul pe actiunile SIF 1 Banat – Crisana (DESIF 1). „Prin tranzactionarea noilor contracte, detinatorii de actiuni SIF 3 Transilvania se pot proteja fata de modificarile adverse de pret, i timp ce speculatorii vor putea realiza profituri din evolutia cotatiilor la Bursa de Valori. Lansarea i paralel a optiunilor pe aceste contracte futures va aduce oportunitati multiple si variate pentru investitori i gestionarea riscurilor de portofoliu la care sunt expusi si i maximizarea cistigurilor din speculatii”, a declarat Teodor Ancuta, presedintele BMFMS.
Aceste produse au fost intens solicitate de societatile de valori mobiliare care detin actiuni SIF i portofoliul lor si care resimt nevoia realizarii operatiunilor de hedging, pentru un management eficient al portofoliului lor. Un contract futures DESIF 3 reprezinta echivalentul a 1.000 de actiuni SIF 3, pentru tranzactionarea acestuia nefiind necesara itreaga valoare a contractului, ci numai o marja de 120.000 lei/contract.
Prin introducerea instrumentelor derivate pe titlurile SIF, Bursa Monetar- Financiara si de Marfuri Sibiu ofera o alternativa investitionala viabila, completeaza si diversifica gama produselor sale, ofera operatorilor noi mijloace de ideplinire a obiectivelor, costul tranzactionarii fiind redus, atit din punctul de vedere al comisioanelor percepute, cit si din punctul de vedere al sumelor ce trebuie investite.
Contractul la termen DESIF 1 a fost lansat la iceputul lunii trecute, fiind realizate tranzactii cu 311 contracte, echivalentul a 311.000 actiuni SIF1, scadentele acestora fiind la 1, 2 sau 3 luni. in data de 4 ianuarie erau deschise aproape 600 de pozitii, preturile de cotare fiind i crestere fata de sfirsitul anului trecut. Astfel, cotatia pentru ianuarie a crescut de la 644 lei la 750 lei, cea pentru februarie de la 635 lei la 725 lei, iar pentru martie de la 645 lei la 690 lei, ceea ce a permis realizarea de speculatii.