Este vorba despre 87 de proiecte, cu valori intre 300.000 si 1.000.000 de euro pe care, daca nu le vor incheia la timp, autoritatile locale le vor suporta din buzunar. Din buzunarul cetatenilor, adica. Termenul limita este 30 septembrie 2006, iar cele mai multe dintre acestea, nici macar nu au primit OK-ul de la Ministerul Integrarii sa deruleze licitatiile pentru selectarea contractorului principal. Oficialii responsabili cu derularea programelor de dezvoltare regionala spun ca R
Este vorba despre 87 de proiecte, cu valori intre 300.000 si 1.000.000 de euro pe care, daca nu le vor incheia la timp, autoritatile locale le vor suporta din buzunar. Din buzunarul cetatenilor, adica. Termenul limita este 30 septembrie 2006, iar cele mai multe dintre acestea, nici macar nu au primit OK-ul de la Ministerul Integrarii sa deruleze licitatiile pentru selectarea contractorului principal. Oficialii responsabili cu derularea programelor de dezvoltare regionala spun ca “este suficient timp pana la termenul limita”, avand in vedere ca, “oricum, beneficiarii au finalizat partea de proiectare, urmand numai executia efectiva a lucrarilor”. si autoritatile locale implicate direct in realizarea proiectelor respective sunt la fel de optimiste, sperand ca, daca lucrurile se vor desfasura “conform graficului”, vor finaliza la timp investitiile. Fiind vorba despre lucrari de infrastructura, credem noi, nimeni nu poate fi acuzat in Romania de prea mult scepticism cand vine vorba despre activitate “conform graficului”.
“Proiectul tehnic este acum in etapa de verificare, la Ministerul Integrarii Europene. Dupa ce va primi unda verde de la experti, vom declansa licitatia. Firme interesate sunt destul de multe. Fiind vorba de o lucrare complexa, si valoarea acesteia este mare”, spune Ioana Garlea, responsabilul proiectului “Reabilitarea bailor sarate din Ocna Mures – obiectiv istoric si cultural”. Ioana Garlea spune ca fundatia pentru care lucreaza, partener al Consiliului Local Ocna Mures, a cheltuit aproximativ 20.000 de euro numai cu actele necesare dosarului de finantare. Suma castigata este de 1.000.000 de euro. In aceeasi etapa, mai putin decat incipienta, se afla aproape toate proiectele din cadrul Phare 2001. La Iernut, spre exemplu, se intentioneaza “instalarea unei retele noi de apa potabila”. Responsabilii de proiect din cadrul Consiliului Local considera ca totul depinde de firma care va castiga licitatia. La fel crede si Adriana Iftime, director executiv al Patronatului Societatilor de Constructii: “Finalizarea la timp depinde de complexitatea proiectelor, de starea vremii in perioada de iarna si de calitatea contractorului principal”, spune Iftime.
Cel mai putin optimisti sunt specialistii care au coordonat pana acum derularea programului, adica personalul din cadrul agentiilor de dezvoltare regionala. Acestia explica si de unde provin intarzierile. “Este deprimant ce s-a intamplat cu acest program. O perioada a decurs bine. Apoi, am stat cinci luni sa decidem ce fel de procedura de achizitii se va aplica”, spune Gheorghe Harja, director implementare si monitorizare la ADR Nord-Est. Dar asta nu a fost tot. “Aproape un an a durat sa invatam personalul din cadrul administratiei publice locale cum sa intocmeasca o documentatie completa”, spune Luminita Mihailov, directorul ADR Sud-Est. In fine, cand lucrurile se pusesera pe roate, ghinion! S-a incheiat contractul firmei de consultanta selectate de catre Ministerul Integrarii pentru a se ocupa de program. Alte cateva luni a durat pana a fost selectat un nou consultant. Care a luat totul de la capat. si, uite asa, au trecut trei ani.
“Proiectele care necesita lucrari de interior pot fi derulate si pe timp de iarna. Cu celelalte, va fi mai problematic”, spun specialisttii consultati.
Nu mai este pentru nimeni o surpriza faptul ca se incheie contracte si se efectueaza plati pe ultima suta de metri. Mai ales in cazul autoritatilor locale, problemele cu birocratia sunt dublate de lipsa acuta de personal specializat. Responsabilii de proiecte, atat de la consilii locale cat si de la ADR, se tem ca situatia se va agrava o data cu cresterea numarului de fonduri alocate acestor institutii.
“Finalizarea la timp depinde de complexitatea proiectelor, de starea vremii in perioada lunilor de iarna si de calitatea contractorului principal.”
Adriana Iftime,
director executiv Patronatul Societatilor de Constructii
Toate schemele Phare, “cu cantec”
• La Phare 2000, schema de finantare pentru IMM, unii intreprinzatori au asteptat mai bine de un an si jumatate sa incheie contractul si sa primeasca prima transa din fonduri.
• Tot la Phare 2001, schema de finantare pentru IMM a fost lansata abia in primavara anului 2003. In final, contractarea s-a incheiat la timp, dar pe ultima suta de metri, in noiembrie 2003.
• In noiembrie anul trecut, tot pe ultima suta de metri, s-au incheiat 37% din contractele Phare 2002
• Contractele pentru Phare 2003 trebuie incheiate la sfasitul acestei luni. Tot luna acesta, pe 15, ar trebui ca 142 de autoritati locale sa primeasca raspunsurile pentru dosarele depuse in cadrul Phare 2004.