În ceea ce privește consumul de țigări electronice, România înregistrează un procent de 8% fumători care le-au încercat, ceea ce o plasează sub media europeană de 12 procente.
58% dintre români au încercat să se lase de fumat, procent apropiat de media europeană de 59%, iar dintre aceștia 20% în ultimul an. În ceea ce privește deprinderea fumatului, marea majoritate a celor ce încep să fumeze se încadrează în grupele de vârstă 15-18 ani (47%, procent în creștere cu 5 puncte) și 19-25 de ani (33%, procent în scădere cu 4 puncte). Pe ansamblul Uniunii, situația e similară, 53% dintre fumătorii începători situându-se în categoria de vârstă 15-18 ani, iar 22% în categoria 19-25 ani.
Nu mai puțin de 80% dintre barurile din România (procent în scădere cu 2 puncte) și 59% dintre restaurante (procent constant) permit fumatul în interior, față de o medie europeană de 25%, respectiv 12%.
Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentară, a atras atenția în mod special asupra vârstei medii la care europenii încep să fumeze și care rămâne neschimbată: 17,6 ani. În acest sens, comisarul Andriukaitis a declarat: „Cifrele arată că lupta împotriva tutunului este departe de a fi câștigată, în special în rândul tinerilor. Este inacceptabil ca europenii să fie atrași în continuare de fumat la vârsta adolescenței. Un obiectiv central al Directivei privind produsele din tutun este de a se asigura că aceste produse periculoase nu reprezintă o atracție necuvenită pentru tineri.”
În data de 29 mai, Comisia Europeană a publicat cel mai recent studiu Eurobarometru privind atitudinea europenilor față de consumul de tutun. La nivel european, raportul indică o tendință descendentă a consumului de tutun, populația fumătoare diminuându-se cu 2% din 2012 până în prezent. Cea mai mică medie de fumători a fost înregistrată în Suedia, unde doar 11% din populație are acest obicei în timp ce, la polul opus, se situează grecii, cu 38% din populație.