Consiliul European a adoptat obiectivul de a reduce, până în 2050, emisiile de gaze cu efect de seră cu 80-95% în Uniunea Europeană, faţă de nivelul din 1990, iar construirea unei economii cu emisii reduse de carbon va necesita, în următorii 40 de ani, investiţii de circa 270 de miliarde de euro.
Până în 2050, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie să fie reduse cu 80-95% în statele membre UE, pentru a se putea limita creşterea temperaturii cu două grade Celsius faţă de nivelul din 1990, dar măsurile de tranziţie la o economie cu emisii reduse de carbon vor trebui să fie luate pe plan global, pentru a se ajunge la efectele scontate.
În UE, investiţiile suplimentare în valoare de 270 de miliarde de euro, reprezentând 1,5% din PIB-ul comunitar, este necesar să fie alocate realizării unei economii cu emisii reduse de carbon, peste investiţiile curente, care reprezintă 19% din PIB. "O mare parte din investiţiile suplimentare vor fi recuperate din economiile la importurile de petrol şi gaze", consideră Peter Wehrheim, şeful unităţii de acţiune în domeniul climei din cadrul DG de specialitate a Comisiei Europene.
Reprezentantul CE a mai afirmat că o politică strictă de scădere a emisiilor de gaze va rezulta în scăderea preţurilor la petrol şi gaze, datorită reducerii consumului.
Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru 2050, este necesar ca până în 2020 să fie reduse emisiile cu 25%, nu cu 20%, ceea ce este fezabil, conform Foii de parcurs, dacă poate fi crescută eficienţa energetică cu 20%. ‘Politicile actuale contribuie numai cu 10% a eficienţei energetice’, a avertizat Peter Wehrheim.
Creşterea eficienţei energetice poate duce la apariţia a 1,5 milioane de locuri de muncă, în special în domenii care folosesc intensiv forţa de muncă, precum construcţiile.
În 2009, emisiile de gaze ale celor 27 de state membre UE au fost cu 16% mai mici decât în 1990, iar în intervalul 1990-2009, PIB-ul european a crescut cu 40%.
În economia UE, există surse mici de emisii de gaze cu efect de seră, dar care adunate, au efecte semnificative. De exemplu, în agricultură, emisiile trebuie să scadă cu 9%, iar punerea unui accent suplimentar pe bioeconomie va duce şi la concurenţă pentru obţinerea unor terenuri pentru culturi specifice. De asemenea, nevoia de a asigura hrana pentru 9 miliarde de oameni până în 2050 va însemna creşterea consumului, deci şi a poluării provenite din agricultură.
În vederea realizării politicilor de reducere a emisiei de gaze cu efect de seră, sectorul public trebuie să facă investiţii mai mari, pentru a antrena şi sectorul privat, iar criteriile pentru achiziţiile publice ar putea fi modificate într-o economie cu nivel redus de emisii de gaze cu efect de seră.
SURSA: Agerpres