Nou pachet de sprijin pentru fermieri, valabil în 2025

Într-o postare pe rețelele de socializare, Florin Barbu a anunțat că alături de peste 100 de fermieri din județul Olt, au discutat programele destinate combaterii efectelor secetei și despre perioada dificilă pe care o traversăm. Iar pe lângă măsurile care vor fi luate imediat, ministrul le-a prezentat un nou pachet de sprijin, care va fi valabil în 2025.

Potrivit acestuia, statul statul va asigura 7 milioane de hectare, oferind o primă de asigurare de 3.000 de lei pe hectar, va modifica condițiile pentru acordarea Creditului Fermierului și va suspenda plata ratelor la creditele cu dobândă mare, de 2% plus ROBOR, până în octombrie 2025.

„Fermierii prezenți au fost mulțumiți de aceste noi măsuri, iar în urma discuțiilor avute vom găsi întotdeauna împreună soluții.

Le mulțumesc fermierilor olteni, dar și colegilor mei din instituțiile din subordinea Ministerului Agriculturii.

Cu toții formăm o echipă pentru a susține agricultura și zootehnia românească”, a conchis el în postarea de pe Facebook.

Fermierii cărora le-au fost afectate culturile vor fi despăgubiți

De asemenea, Florin Barbu a anunțat că fermierii care au culturi afectate de secetă vor fi despăgubiți pe baza proceselor verbale de calamitate, respingând ideea de a declara anumite județe drept zone calamitate. Despăgubirile vor fi acordate începând cu luna octombrie, împreună cu alte măsuri de sprijin.

Luni, acesta a avut o întâlnire cu fermierii la Slatina, în județul Olt, și le-a comunicat că vor primi sprijinul promis de 200 euro pe hectar pentru culturile complet afectate de calamitate. Totuși, județul Olt nu va fi declarat zonă calamitată; se va continua cu verificarea în teren și întocmirea proceselor-verbale de calamitate, așa cum s-a procedat și anterior.

Ministrul Agriculturii a precizat că banii acordați ca despăgubire ar urma să ajungă în conturi din octombrie, ceea ce reprezintă o premieră, având în vedere că, în anii anteriori, plățile pentru suprafețele calamitate erau efectuate în anul următor celui în care s-a produs calamitatea.

„Am trecut prin perioade de secetă și în 2021 și s-au plătit în septembrie 2022, au fost calamități și în 2022 și s-au plătit la fel, în septembrie 2023. Ei, anul acesta, în 2024 am luat decizia să plătesc începând cu 15 octombrie 2024, în același an, pentru că sigur treceți printr-o perioadă grea și aveți nevoie”, a declarat el.

Ministrul a adăugat că subvenția anuală de la Uniunea Europeană, care reprezintă un avans de între 70% și 90%, va fi plătită între 16 octombrie și 1 noiembrie 2024.

Scopul proceselor verbale de calamitate

Zeci de mari fermieri din județul Olt, care cultivă în total peste 100.000 de hectare de teren agricol, au solicitat săptămâna trecută ca județul Olt să fie declarat zonă calamitată. În cadrul întâlnirii cu ministrul, aceștia sperau să primească un răspuns favorabil. Fermierii au explicat că culturile înființate în primăvară sunt aproape complet compromise, iar culturile de toamnă au fost și ele afectate de lipsa apei.

O astfel de măsură ar fi fost utilă în primul rând din punct de vedere birocratic, deoarece ar fi eliminat necesitatea ca o comisie mixtă, formată din reprezentanți ai mai multor instituții județene, să se deplaseze și să verifice fiecare solicitare în parte. În plus, despăgubirile nu ar mai fi fost acordate diferențiat.

Ministrul Agriculturii le-a explicat fermierilor că a discutat și cu alți colegi din guvern, inclusiv cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu. După consultări, s-a concluzionat că cea mai bună soluție pentru fermieri este verificarea fiecărei solicitări în parte și întocmirea proceselor-verbale de calamitate. Florin Barbu a subliniat că această abordare le permite fermierilor să acceseze și alte forme de sprijin.

„Lucrurile sunt foarte clare: procese verbale de calamități, pentru că fermierii trebuie să-și primească banii legal, dacă nu se primesc banii legal, vine ANAF-ul, îi verifică și apoi peste un an trebuie să dea banii înapoi. Eu merg pe logica corectă ca pentru fiecare ban cheltuit de la bugetul de stat să fie întocmite procese verbale de calamitate pe fiecare fermeier. Și vă mai spun de ce: pentru că, cu procesul verbal de calamitate puteți merge să suspendați ratele, puteți să vă duceți să luați credit cu 1,95% dobândă și ROBOR plătit de stat.

Astea sunt situații de urgență și atunci și sistemul bancar din România, atunci când le-am spus că vrem aceste lucruri, mi-au spus așa: trebuie să aveți proces verbal pe fiecare fermier. (…) Pe toată perioada, până la 1 noiembrie 2025, va fi suspendată executarea silită a fermelor din vegetal. Mai mult de atât, nici cei care v-au livrat input-uri nu au voie să vă execute cu biletele la ordin, pentru că voi suspenda toate instrumentele financiare în România”, a explicat acesta.