Va ajunge salariul minim la 3500 de lei? Ce spune Ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, precizează că ar putea exista o creștere la începutul anului 2024, însă nu se poate pronunța în acest sens până când nu vor exista discuții în coaliție și cu partenerii sociali.

„Din păcate, nu suntem într-o perioadă în care să dăm mesaje extrem de clare fără a greşi şi eu o să mă feresc să fac acest lucru. Anul acesta, la 1 ianuarie a fost un salt mare de 450 lei pentru salariul minim. A înţeles şi Guvernul să participe la acest salt şi 200 lei nu sunt taxaţi.

Avem discuţii cu partenerii sociali şi o asemenea decizie nu se ia decât la masa dialogului, cu partenerii sociali, cu sindicatele şi patronatele şi Guvernul la mijloc, ca un mediator ce trebuie să fie.

Însă toate aceste lucruri câteodată există o vorbă în România care spune că «mai binele este duşmanul binelui». Trebuie să vedem ce ne dorim, să avem discuţii clare şi oneste cu mediul de afaceri astfel încât să nu dezechilibrăm ceea ce avem bun acum”, a precizat Budăi.

Salariul minim în construcții a ajuns la 4000 de lei din ianuarie 2023

,,Avem salariul minim în construcţii făcut. Noi în mandatul trecut am semnat şi am avut un pact cu partenerii noştri din construcţii, mă refer la angajatori şi la reprezentanţii angajaţilor, unde am instituit acel salariu minim de 3.000 lei, ulterior în 2022 am instituit acel salariu minim de 3.000 lei şi cu fiscalizare redusă şi în agricultură şi alimentaţie.

Acum salariu în construcţii este 4.000 lei. Studiem ambele variate. Suntem în continuu dialog cu partenerii sociali şi vedem, în a doua parte a anului, ce putem discuta cu dumnealor”, a afirmat Marius Budăi, întrebat luni la Antena 3 CNN care variantă este realizabilă, cea de creştere a salariului minim până la 3.500 lei la mijlocul acestui an sau o majorare de la 3.000 la 4.000 lei din ianuarie 2024.

Marius Budăi a oferit asigurări că va exista o majorare a salariului minim, însă se ferește să dea acum cifre

„Eu o să mă feresc să dau cifre şi informaţii care nu sunt clare, discutate îndelung în coaliţie şi cu partenerii sociali, pentru că nu este corect.

Însă discuţiile sunt pentru a avea o nouă creştere a salariului minim, fie la început de an, fie vedem când, dar să avem o predictibilitate pentru mediul de afaceri, dar şi ţinând cont de puterea de cumpărare a celor care lucrează pe salariul minim”, a completat ministrul Muncii.