Sfaturi utile pentru un stil de viață echilibrat de la Mihaela Bilic
Mihaela Bilic a împărtășit informații valoroase despre cum temperatura alimentelor poate afecta greutatea corporală. Nutriționista a subliniat avantajele consumului anumitor alimente reci, o practică benefică pe care mulți nu o cunosc.
Mihaela Bilic, un nume cunoscut în domeniul nutriției, este foarte activă pe rețelele sociale, unde își împărtășește cunoștințele și experiența în domeniul unui stil de viață sănătos.
Recent, medicul nutritionist a oferit câteva recomandări valoroase, în special pentru perioada post-sărbători, când mesele bogate pot afecta echilibrul caloric al corpului.
Cum sunt afectate alimentele de către temperatură?
Unul dintre cele mai interesante sfaturi ale sale se referă la modul în care temperatura alimentelor influențează numărul de calorii absorbite de organism, scrie gandul.ro.
Potrivit Mihaelei Bilic, paste, orezul și cartofii, consumate reci, îngrașă mai puțin. Explicația este simplă și științifică:
„Temperatura la care este consumat un anumit preparat are impact asupra aportului de calorii. O parte din amidonul prezent în orez, paste sau cartofi se recristalizează prin răcire și nu mai poate fi absorbit din intestin.”
Astfel, salata orientală, orezul de la sushi și pastele reci sunt alegeri mai prietenoase pentru siluetă.
Varianta integrală, mult mai bună
Totodată, medicul nutriționist subliniază importanța alegerii variantei integrale pentru cereale și produse făinoase.
Fibra conținută de acestea reduce viteza de absorbție a glucozei, ceea ce le face o alegere mai sănătoasă.
De exemplu, pastele din grâu dur au un indice glicemic mic, în timp ce orezul are unul mare. În ceea ce privește pâinea, Mihaela Bilic atrage atenția asupra diferenței dintre pâinea integrală și pâinea albă:
„Pâinea integrală are indice glicemic 65, în timp ce pâinea albă și chiflele sar de 100.”
Alimentele nu trebuie eliminate complet
În ceea ce privește controlul greutății, Mihaela Bilic consideră că nu trebuie să eliminăm complet anumite alimente, dar trebuie să fim atenți la cantitățile consumate.
Un alt sfat important este acela de a controla cantitatea de carbohidrați pe care o includem în farfurie. Potrivit Mihaelei Bilic, porțiile corecte sunt esențiale pentru menținerea unei greutăți sănătoase:
„Porția corectă de făinoase trebuie să fie cât palma, adică 1 felie de pâine sau 2-3 linguri de orez, paste, mămăligă, cartofi.”
Pentru cei care doresc să slăbească, nutriționistul recomandă reducerea consumului de făinoase seara, mai ales după ora 18.
„Mâncați doar proteine (carne, pește, ouă) și multe legume după această oră,” adaugă Mihaela Bilic.
Un alt aspect important al unei alimentații echilibrate este consistența alimentelor. Conform nutriționiștilor, zahărul se absoarbe mult mai ușor din lichide, iar produsele pasate sau sucurile (chiar și cele fresh) favorizează creșterea în greutate.
”Consistența alimentelor influențează aportul caloric, zahărul se absoarbe mai ușor din lichide. Toate sucurile (fie ele și fresh), smoothie-urile și produsele pasate predispun la îngrășat. Nu mai sunteți bebeluși, mestecați, nu beți cu paiul!”, a mai spus Mihaela Bilic pe Facebook.