Sfaturi importante pentru o alimentație corectă în Postul Paștelui

În contextul Postului Paștelui, mulți români se confruntă cu provocări legate de menținerea unei alimentații echilibrate.

Mihaela Bilic, cunoscută pentru abordările sale nutriționale, a subliniat câteva erori frecvente făcute de cei care țin post, care, de multe ori, duc la creșterea în greutate în loc de beneficiile așteptate.

Mihaela Bilic
SURSA FOTO: Facebook, Mihaela Bilic

Alimente de evitat în Postul Paștelui

Unul dintre cele mai importante sfaturi ale Mihaelei Bilic este că mâncarea de post trebuie să fie simplă și cât mai puțin procesată, scrie cancan.ro.

Potrivit specialistului, consumul excesiv de șnițel de soia, brânză sau deserturi vegane nu este deloc recomandat, având în vedere că aceste produse pot conține calorii adăugate și grăsimi nesănătoase.

De asemenea, trebuie evitate alimentele bogate în zahăr și ulei, în special în perioada postului, pentru că, pe termen lung, acestea pot afecta echilibrul corporal și sănătatea digestivă.

Alimentele recomandate pentru un post sănătos

Printre alimentele recomandate de nutriționist se află mâncărurile simple, pe bază de legume, leguminoase, cereale integrale și mămăligă, care sunt ideale pentru a păstra senzația de sațietate fără a adăuga calorii inutile. Ciorbele și tocănițele de legume, ghiveciurile și fasolea sunt preparate excelente, care contribuie la un post sănătos.

În ceea ce privește utilizarea uleiului, Mihaela Bilic atrage atenția că acesta trebuie folosit cu moderație, mai ales având în vedere că uleiul de floarea-soarelui poate fi bogat în acizi grași omega-6, cu efect inflamator asupra organismului.

Greșeli comune în timpul postului

Una dintre greșelile majore pe care le fac cei care țin post este consumul de făinoase prăjite și produse de patiserie, care sunt adesea pline de grăsimi și zahăr. Aceste alimente nu doar că sunt greu de digerat, dar pot duce rapid la acumularea de kilograme în plus.

În schimb, Bilic recomandă ca, în timpul postului, să se evite produsele procesate și să se pună accent pe fructe și legume, care sunt bogate în fibre și apă, având un conținut caloric scăzut.

„Decât să ne îngrășăm în post, mai bine nu ținem post!

Ce greșeli trebuie evitate în post? În primul rând aveți grijă la cantitate- să ții post înseamnă să-ți fie foame. Mâncarea de post trebuie să fie simplă, cat mai puțin procesată și prelucrată. Ciorbe și tocane de legume, ghiveci, fasole și cartofi, orez, pâine și mămăligă- astea sunt mâncăruri de post, nu șnițel de soia, brânză și deserturi vegane.

Și dacă tot am amintit desertul, e o greșeală să consumăm zahăr în post! Atenție și la ulei: doar 10 zile din Postul Paștelui avem dezlegare la ulei. Toate alimentele prăjite sunt greu de digerat și au multe calorii, iar uleiul de floarea-soarelui este bogat în acizi grași omega 6 cu efect pro inflamator și are 100cal/lingură!

În post senzația de foame e mai mare, fără proteine animale e greu să ne săturăm. Există riscul să mâncăm prea multe făinoase combinate cu ulei vegetal, adică fix ingredientele care îngrașă cel mai tare. Produsele de patiserie, pastele, orezul și toate ronțăielile sărate (sticksuri, chipsuri, covrigei) de post sunt pline de calorii. La fel și semințele, nucile, migdalele, alunele, avocado, măsline- în medie 500cal/100g!”

Exemplu de meniu sănătos pentru Postul Paștelui

O dietă corectă de post nu înseamnă doar reducerea consumului de carne, ci și alegerea alimentelor naturale, neprocesate.

De exemplu, o zi de post poate include o gustare din legume proaspete cu hummus sau fasole bătută, o ciorbă de legume care oferă senzația de sațietate fără multe calorii, și ciuperci la cuptor ca fel principal.

Pentru a satisface pofta de dulce, o variantă sănătoasă ar putea fi ciocolata neagră sau chiar popcornul, care sunt mult mai puțin calorice decât alternativele de patiserie.

„În post lumea se îngrașă pentru că mănâncă pe săturate făinoase pline de grăsime. Ca să slăbim în post, meniul trebuie să fie bazat pe legume, verdețuri și crudități, ciorbă de zarzavat, tocană și ghiveci- toate făcute cu un strop de ulei. Fără produse de patiserie/cofetărie de post, fără zahăr, fără gustări sănătoase cu oleaginoase, fără sucuri de fructe. Mâncat rar și puțin, asta înseamnă post!

Care sunt preparatele sănătoase de post? Ciorbă de lobodă sau de cartofi, mâncare de urzici cu mămăligă, salată orientală, ghiveci de legume, tocăniță de cartofi sau mazăre cu mărar, pilaf cu ciuperci sau cu praz…adică tot felul de bunătăți. Secretul stă în cantitate!

Iată și exemplu de meniu: legume proaspete (gulie, morcov, ridichi, ardei gras) cu humus sau fasole bătută ca și gustare, ciorbă din legume care ține burta plină cu puține calorii, ciuperci la cuptor ca fel principal, ciocolată neagră pentru pofta de dulce, popcorn și pufuleți pentru ronțăit. Legumele proaspete sunt pline de fibre și apă, pot fi mâncate fără limită de cantitate!

Dacă am exagerat cu mâncarea și ne-am îngrășat în post nu există o soluție miraculoasă care să șteargă kilogramele în plus fără restricții alimentare. Decât să ne îngrășăm în post, mai bine nu ținem post! Kilogramele de grăsime dobândite din făină cu ulei sunt nesănătoase și pentru organism și pentru siluetă.

O dietă echilibrată și moderată cantitativ este mai bună decât o perioadă de post în care să ne săturăm cu produse vegetale de proastă calitate și pline de calorii!