3 ani de închisoare. Proprietarii de mașini care merg după gratii chiar dacă nu sunt la volan

masina neinmatriculata

SURSA FOTO: Dreamstime

Punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat pe drumurile publice poate părea o acțiune minoră, dar are consecințe legale serioase. Conform legislației, această faptă nu este doar o simplă contravenție, ci poate atrage răspunderea penală, 3 ani de închisoare.

Să circulăm cu un vehicul neînmatriculat pe drumurile publice poate părea o simplă neglijență, însă aceasta comportă riscuri legale semnificative. Nu doar că acțiunea poate fi considerată contravențională, dar ea este reglementată de Codul penal, ceea ce poate atrage răspunderea penală. Proprietarii de mașini pot face 3 ani de închisoare.

Închisoare de la 1 an la 3 ani, sau o amendă

În Codul penal român, articolul 334 reglementează infracțiunea referitoare la conducerea unui vehicul neînmatriculat. Această normă legală definește diferite modalități prin care poate fi săvârșită această infracțiune, precum și sancțiunile corespunzătoare aplicabile.

Potrivit prevederilor articolului 334 alineatul (1) din Codul penal, infracțiunea se consideră comisă în momentul în care se efectuează:

„punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii”.

Consecințele acestei fapte sunt severe, putându-se aplica pedepse cu închisoarea de la 1 an la 3 ani, sau o amendă.

SURSA FOTO: Freepik

Este important de subliniat că nu doar conducerea efectivă a unui vehicul neînmatriculat constituie o infracțiune, ci și simpla sa punere în circulație. Această reglementare se extinde și asupra situațiilor în care o persoană încurajează o altă persoană să conducă un vehicul neînmatriculat.

Condiții pentru aplicarea sancțiunilor

Pentru a putea încadra o faptă în prevederile articolului 334 alineatul (1) din Codul penal, este necesar ca două condiții esențiale să fie îndeplinite:

  • În primul rând, este nevoie ca proprietarul vehiculului sau persoana desemnată să fi omis obligația de a înmatricula vehiculul, conform articolului 11 din OUG nr. 195/2002, care reglementează circulația pe drumurile publice. Această obligație nu trebuie neglijată, deoarece înmatricularea este un pas esențial pentru legalizarea utilizării unui vehicul.
  • A doua condiție se referă la locul unde a fost comisă fapta. Vehiculul neînmatriculat trebuie să fie pus în circulație pe drumurile publice. Indiferent dacă persoana aflată la volan este proprietarul vehiculului sau o altă persoană, fapta se consideră infracțiune dacă vehiculul circulă pe un drum public.

Forme speciale ale infracțiunii

Articolul 334 din Codul penal include și forme agravate ale infracțiunii. Alineatul (2) stipulează că

„punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.

În plus, alineatul (3) menționează că

„tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Aceste reglementări subliniază gravitatea faptelor legate de vehiculele neînmatriculate.

Sancțiuni aplicabile

Pedeapsa principală pentru infracțiunea specificată în articolul 334 alineatul (1) din Codul penal constă în închisoare de la 1 an la 3 ani sau amendă. Pe lângă aceste sancțiuni principale, instanța poate dispune și aplicarea unor pedepse complementare, care pot amplifica severitatea consecințelor legale.

Una dintre pedepsele complementare ce poate fi aplicată este interzicerea exercitării unor drepturi, conform articolului 66 din Codul penal. În cazul infracțiunilor rutiere, instanța are autoritatea de a interzice dreptul de a conduce anumite categorii de vehicule pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 5 ani.

Perioada de interzicere a drepturilor începe să curgă de la data la care hotărârea de condamnare devine definitivă. Aceasta se aplică în cazul pedepsei cu amendă sau al suspendării executării pedepsei cu închisoarea, sau de la data executării integrale a pedepsei închisorii.

De asemenea, este esențial de menționat că, pe durata urmăririi penale și a procesului, permisul de conducere al persoanei acuzate de comiterea acestei infracțiuni va fi reținut până la pronunțarea unei hotărâri definitive. Această măsură subliniază seriozitatea legilor care reglementează circulația vehiculelor pe drumurile publice.