3 idei de afaceri cu bani puțini

Pentru un început de afacere nu trebuie să investești o avere, important este să dedici suficient timp și să oferi servicii de calitate.

Antreprenoriatul reprezintă o soluție, dacă îți dorești să câștigi bani rămânând independent. Dacă ești în căutarea primului job sau vrei o schimbare în carieră, gândește-te cum ar fi să lucrezi pentru tine. Pentru un început de afacere nu trebuie să investești o avere, important este să dedici suficient timp și să oferi servicii de calitate. Dacă nu dispui de resurse pentru publicitate plătită, depinzi foarte mult de recomandările clienților. Asigură-te că îi vei convinge să-și îndrume prietenii sau cunoscuții către serviciile tale. Iată 3 idei de afaceri pe care le poți începe cu bani puțini.

1. Tururi ale orașului pentru străini

Turismul este un domeniu cu potențial de dezvoltare nesfârșit. Agenții economici acoperă o mare parte din vizitele străinilor în țara noastră prin excursii organizate. Însă tot mai mulți caută o călăuzire dedicată în timpul unui city-break, spre exemplu, în care să nu depindă de un grup de câteva zeci de persoane. Aici intervii tu. Dacă stăpânești bine o limbă de circulație internațională, pune-te la punct cu principalele obiective turistice ale orașului tău, informează-te despre cele mai bune restaurante, pub-uri și cluburi, și poți deveni ghid pentru străini. Oamenii caută în general autenticul țării pe care o vizitează, vor să vadă România, să mănânce și să petreacă românește. O mașină personală te poate ajuta să acoperi cât mai multe locuri, însă transportul în comun are și el farmecul lui. Pentru început, te poți limita la a-i plimba prin orașul tău, iar cu timpul serviciile pe care le oferi pot crește până la organizarea integrală a unei excursii, cu transport, cazare și trasee prin țară incluse.

2. Curierat pe bicicletă

În Bucureşti şi în marile oraşe din ţară este nevoie de curieri care să transporte mărfuri cu rapiditate. Pentru documente sau colete de mici dimensiuni, alternativa este transportul pe două roţi, evitând traficul auto infernal. O bicicletă, un smartphone şi o condiţie fizică bună te pot introduce în această afacere. Poţi alege să te înscrii într-o firmă sau aplicaţie deja creată sau lucrezi pe cont propriu, promovându-ţi propriile servicii. În prima variantă, ai avantajul primirii cu uşurinţă de comenzi datorită contractelor deja încheiate de firma cu care colaborezi, dar câştigi mai puţin. Ca liber profesionist, profitul este al tău în întregime, dar trebuie să-ţi găseşti singur comenzile. Ideea curieratului pe bicicletă este importată din metropole, însă a prins foarte bine și în țara noastră. Pentru început, ai de investit într-o bicicletă de oraș, obligatoriu cu sistem antifurt, fiabilă, care să reziste unui program de 8 ore zilnic, de un smartphone bun și un acumulator extern. Cu timpul, poți dezvolta o rețea de curierat sau chiar o aplicație dedicată.

3. Pet Sitter

Iubitorii de animale sunt puși în dificultate atunci când caută vacanțe de refuzul unor unități hoteliere sau proprietari de a le permite accesul în locații cu animale de companie. Sau nu vor ca prietenii lor necuvântători să treacă prin stresul unui drum lung. Nevoia aceasta din piață a dat naștere la mai multe idei de afaceri, începând cu hoteluri sau pensiuni pentru animale. Întrucât serviciile sunt inaccesibile pentru mulți iubitori de animale, s-a născut ideea de pet sitting: iubitori de animale dispuși să primească acasă un musafir blănos cât timp stăpânul este plecat. Dacă iubești animalele și îți face plăcere compania lor, îți poți oferi serviciile ca pet sitter. Un pet sitter pasionat este definiția jobului care îmbină utilul cu plăcutul. O poți face fie individual, promovându-te și căutând singur clienți, fie oferindu-ți serviciile unor firme dedicate. În afara de timpul și grija pe care le vei dedica animalelor de companie, ai nevoie de o investiție în hrană, produse de îngrijire, accesorii și jucării care să îți transforme locuința în locul ideal care oferă liniște proprietarilor de animale de companie cât timp sunt plecați. Ținând cont că îți pui casa la dispoziția unor prieteni foarte jucăuși, asigură-te că ai tot timpul acces la un fond de reparații minore.

 

Indiferent cu ce idee de afaceri alegi să pornești la drum, ai nevoie de reclamă. Promovează-te în social media și roagă-ți prietenii să-ți distribuie anunțurile. Cele mai credibile recomandări vin din partea celor care au beneficiat de serviciile tale. Tipărește cărți de vizită haioase, care să rămână în mintea celor ce le văd pentru mult timp. Dacă nu dispui de primii bani pentru un astfel de start-up sau ai nevoie de o sumă până în 2000 de lei pentru întocmirea documentației necesare înființării unei firme, poți primi un credit rapid, online, rapid și avantajos. Alegerea corectă a sursei de finanțare este prima decizie majoră a afacerii pe care o începi.