Potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în 2020 peste 3 miliarde de oameni nu și-au permis o alimentație sănătoasă, cu 112 milioane mai mult față de 2019. Creșterea s-a datorat, parțial, creșterii prețurilor la alimente, față de nivelurile din 2019, relatează Visualcapitalist.com.
În august 2022, potrivit FAO, indicele prețurilor la alimente a crescut cu 40,6%, față de nivelul mediu din 2020. Cu excepția cazurilor în care nivelul veniturilor a crescut, este posibil ca această criză a alimentației sănătoase să se fi agravat, în special în țările cu venituri mici, care se confruntă cu o inflație uriașă.
Costul și accesibilitatea unei diete sănătoase
Potrivit FAO, o dietă sănătoasă este cea care satisface nevoile zilnice de energie, precum și cerințele ghidurilor alimentare. În 52 de țări, mai mult de jumătate din populație nu își poate permite o dietă sănătoasă
În 52 de țări, mai mult de jumătate din populație nu își poate permite o dietă sănătoasă. Majoritatea se află în Africa, restul fiind în Asia, Oceania și America. Astfel, peste 97% din locuitorii din Burundi și din Madagascar nu-și pot permite o dietă sănătoasă. Nici oamenii din Liberia (96,8%), Malawi (96,3) și Nigeria (95,5%) nu pot mânca sănătos. Pe listă se află și Republica Centrală Africană, Guineea, Angola și Sudan.
Oamenii din aceste patru țări își pot permite o dietă sănătoasă
În schimb, oamenii din doar patru țări – Azerbaidjan, Islanda, Elveția și Emiratele Arabe Unite – își pot permite o dietă sănătoasă.
Tabloul este similar pentru majoritatea țărilor europene și dezvoltate cu venituri mari, unde mai mult de 95% din populație își poate permite o dietă sănătoasă.
Asia are cel mai mare număr de oameni care nu își pot permite
Când procentele sunt traduse în cifre, Asia are cel mai mare număr de oameni care nu își pot permite o dietă sănătoasă ( 1,89 miliarde) dintre care 973 de milioane sunt numai în India.
Alt miliard de oameni care nu pot mânca sănătos se află în Africa, 151 de milioane de oameni fiind în aceeași situație în America și Oceania. Și în Europa există oameni care nu-și permit să mănânce sănătos (14,4 milioane).
Adâncirea crizei alimentare din Africa
În multe țări din Africa sub-sahariană, peste 90% din populație nu își poate permite o dietă sănătoasă. Africa Subsahariană este deosebit de expusă la fenomenele climatice extreme și la volatilitatea prețurilor alimentelor. Aproximativ o treime din secetele din lume au loc în regiune, iar unele țări subsahariane depind în mare măsură de importurile de alimente.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a adâncit criza, multe țări africane importând peste 50% din grâu din cele două țări aflate în conflict. Creșterea prețurilor la alimente a dus la o inflație alimentară de două cifre în multe țări africane, ceea ce înseamnă că și mai mulți oameni nu-și vor permite diete sănătoase.
Creșterea populației și insecuritatea alimentară
Se estimează că populația globală va depăși 8 miliarde de oameni, iar multe dintre țările cu cea mai rapidă creștere sunt, de asemenea, în nesiguranță alimentară.
Până în 2050, populația globală va crește, probabil, cu 35%, iar pentru a satisface cererea în creștere de alimente, producția de culturi va trebui să se dubleze. Având în vedere că agricultura este unul dintre cei mai mari contributori la emisiile de gaze cu efect de seră, această creștere a producției de culturi va trebui să fie sustenabilă din punct de vedere ecologic.
Pe măsură ce impactul schimbărilor climatice se intensifică și cererea de alimente crește, reducerea risipei alimentare, construirea unei infrastructuri agricole rezistente la climă și îmbunătățirea productivității agricole vor juca un rol-cheie în reducerea durabilă a nivelurilor de insecuritate alimentară.