Compania PPC România, care e preluat abonații ENEL, a început recent să trimită notificări către clienți, explicând modificările prețurilor energiei care vor apărea după 1 aprilie 2025. Astfel, consumatorii vor observa o creștere semnificativă a costurilor cu energia, un preț de peste 1,3 lei pe kWh fiind deja prevăzut pentru perioada următoare.
3 milioane de români, afectați de tarifele actuale și noile reglementări
În prezent, prețul energiei electrice este încă plafonat, iar acest mecanism este aplicat începând din anul 2022, pe baza unui sistem de trei paliere de consum.
Astfel, pentru cei care consumă sub 100 kWh pe lună, prețul nu depășește 0,68 lei pe kWh, iar pentru consumul între 100 și 300 kWh, tariful este de 0,8 lei pe kWh.
Pentru clienții care depășesc 300 kWh lunar, prețul este plafonat la 1,3 lei pe kWh.
Începând cu 1 aprilie 2025, însă, PPC România va aplica prețuri mult mai mari, iar pentru consumatorii cu un consum mic de energie (sub 100 kWh), facturile vor suferi o dublare a costurilor.
Companiile furnizoare transmit notificările clienților
Conform reglementărilor actuale, furnizorii de energie sunt obligați să informeze clienții despre condițiile contractuale cu cel puțin două luni înainte de expirarea acestora.
În acest context, PPC România le-a trimis deja notificări privind noile prețuri care vor intra în vigoare la finalul perioadei de plafonare. Aceste informații sunt esențiale pentru ca toți consumatorii să fie pregătiți pentru modificările preconizate.
„Conform reglementărilor în vigoare, furnizorii de energie trebuie să notifice clienții cu privire la condițiile contractuale, cu 2 luni înainte de expirarea contractului. În prezent este în vigoare un mecanism de plafonare a prețurilor pentru clienții finali și suntem preocupați să oferim predictibilitate clienților noștri și după momentul în care acest mecanism nu se va mai aplica.
Informările transmise recent de către companiile de furnizare PPC Energie și PPC Energie Muntenia cuprind noile prețuri propuse pentru următoarea perioadă contractuală, prețuri care reflectă condițiile actuale de pe piețele angro de pe care furnizorii cumpără energia livrată clienților finali.
Companiile PPC urmăresc să facă achiziții la cele mai mici costuri și să ofere predictibilitate clienților, astfel încât aceștia să fie protejați, pe durata de valabilitate a condițiilor contractuale, de volatilitatea prețurilor de pe bursa de energie”, a precizat compania PPC România.
În plus, compania le-a transmis clienţilor săi că pot calcula online cât vor plăti pe facturi începând cu luna aprilie a anului viitor.
„Pentru o informare completă a clienților, am pus la dispoziția acestora și un calculator online, pentru a putea să aibă o estimare reală a totalului pe care îl vor plăti aceștia după ridicarea schemei de plafonare. Acesta este disponibil aici – https://www.ppcenergy.ro/electripedia/calculator-factura/?ppc-energie.
Pentru circa 60% din volumele de energie pe care le furnizăm clienților – pentru clienții companii și clienții casnici cu consum ridicat prețurile de piață se află la un nivel apropiat de cele plafonate”, au explicat reprezentanţii PPC pentru Hotnews.
Liberalizarea pieței de energie și noile provocări
România se află într-o situație dificilă în ceea ce privește sectorul energetic, având unele dintre cele mai mari prețuri la energie din Uniunea Europeană. În acest context, Guvernul a decis să liberalizeze complet piața energetică începând cu 1 aprilie 2025.
Pentru a pregăti populația pentru creșterile de preț, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis un proiect de Ordin care impune furnizorilor să includă avertismente pe facturi încă din noiembrie 2024, despre eliminarea plafonării. De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2025, clienții vor primi oferte cu noile prețuri.
Prețuri record în România comparativ cu alte țări din UE
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat recent că România se află în mijlocul unei „revoluții energetice”, cu planuri pentru noi capacități de producție și investiții de miliarde de euro în sectorul privat.
Cu toate acestea, situația reală a prețurilor din piață este îngrijorătoare. Deficitul de producție, dar și obligațiile de livrare de energie către Republica Moldova și Ucraina, au condus la creșterea semnificativă a prețurilor.
România se confruntă astfel cu o contrastă majoră între prețurile sale la energie și tarifele mai mici din alte țări europene mai dezvoltate. Pentru a evita o creștere și mai mare a prețurilor, Guvernul a aplicat măsura plafonării, însă aceasta a fost susținută din bugetul de stat, cu fonduri provenite din impozitele plătite de contribuabili.