Este liderul politic care a închis negocierile de aderarea la Uniunea Europeană și care a semnat actul de integrare a României în NATO. Din punct de vedere economic, guvernarea Năstase a însemnat începutul creșterii economice a țării. Câteva borne importante: în 2000 inflația a fost de 45,7%, în 2004 scăzuse până la 11%, PIB-ul s-a dublat – de la 37 de miliarde de dolari în 2000, la 75 de miliarde în 2004, iar ultimul an de guvernare Năstase ne-a adus o creștere economică de 10,4%.
Cel mai apreciat prim-ministru de către români
Premiul lui Adrian Năstase a fost ridicat de Cristian Winzer, secretar general al Fundatiei Europene Titulescu:
„Vă spun și eu bună seara!
Vă transmit salutul cordial al domnului prim-ministru Adrian Năstase și deopotrivă regretele sincere ale domniei sale pentru că nu a putut să fie prezent personal astăzi alături de dumneavoastră, la un eveniment atât de important, din motive obiective.
Ascultând intervenția pe care ați avut-o, cu mare atenție, mă gândeam la faptul există și momente când în legătură cu domnul Năstase sunt cuantificate, sunt numărate, și realizările, ceea este un lucru extraordinar.
Pentru că, astfel cum ne aducem bine aminte cu toții, în trecut existau momente și persoane care preferau să numere fie găini, fie ouă.
Evident că în legătură cu domnul prim-ministru Adrian Năstase se pot spune foarte multe lucruri pozitive. Domnia sa este un reper din punct de vedere al rezultatelor în politică, în diplomație, în guvernare, toate generând efecte concrete, tangibile pentru români.
Și trebuie să spun, domnule prim-ministru Tăriceanu, că opinia majoritară este că domnul Năstase a fost cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut această țară.
Vă mulțumim foarte mult pentru premiul și pentru distincția acordate și vă urăm mult succes în continuare.”
Activitatea politică a lui Adrian Năstase
Pe lângă negocierile cu NATO, Adrian Năstase a fost ministru de Externe al României din partea FSN între 1990 și 1992, președinte al Camerei Deputaților din partea PDSR și PSD între 1992 și 1996, respectiv între 2004 și 2006. A fost cel de-al 59-lea prim-ministru al României din decembrie 2000 până în decembrie 2004.
A candidat la alegerile prezidențiale din 2004 ca și candidat al Partidului Social Democrat pentru funcția de șef al statului. Traian Băsescu, candidatul Alianței Dreptate și Adevăr (DA), l-a învins în al doilea tur de scrutin.