Aproximativ 300 de angajaţi ai operatorului de telefonie Romtelecom, în mare parte tehnicieni şi lucrători de teren, au protestat sămbătă în faţa noului sediu al companiei din Piaţa Presei Libere din Capitală, faţă de decizia de concediere, cu acordul părţilor, a 600 de lucrători.
La protestul care s-a desfăşurat sâmbătă între orele 12.00 – 13.30 au participat aproximativ trei sute de parsoane şi nu s-au înregistrat incidente. În faţa noului sediu al companiei, din Piaţa Presei Libere din Capitală, au fluierat, scandat şi protestat în mare parte lucrători de teren şi tehnicieni, ai acestei companii, conduşi de mai mulţi lideri ale federaţiilor sindicale din telefonie.
„Nu suntem roboţi!”
Oamenii au avut bannere, portavoci şi fluiere şi au scandat sloganuri, precum „Nu suntem roboţi!”, „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă!” sau „Demisia”, referindu-se la conducerea companiei de telefonie.
Unul dintre organizatorii pichetului, Ioan Andrei, preşedintele Federaţiei Sidicatelor din Telecomunicaţii a declarat, sâmbătă, că „administraţia Romtelecom doreşte reducerea numărului de salariaţi din Direcţia Executivă Tehnică cu 600 de persoane, majoritatea fiind tehnicieni de teren”, precizând că la acest moment, la nivel naţional, în Romtelecom, ar fi angajaţi 1.800 de astfel de tehnicieni.
Andrei a precizat că dacă 600 dintre ei ar pleca, s-ar mări considerabil volumul de muncă per tehnician, caz în care s-a ajunge la o subnormare în muncă şi că automat va scădea şi calitatea muncii prestate de lucrători, fapt nedorit de federaţiile sindicale din telefonie.
Disponibilizări în forma acordului dintre părţi şi salarii compensatorii
Un alt aspect menţionat de Andrei a fost acela că Romtelecom doreşte să facă aceste disponibilizări în forma acordului dintre părţi şi să ofere salarii compensatorii. El a precizat că totuşi există o situaţie tensionată, în sensul în care cei care nu vor de bună voie să plece sunt ameninţaţi că vor fi daţi afară oricum.
„Administraţia face presiuni prin şefi şi manageri asupra angajaţilor ca aceştia să întocmească cererile de demisie, iar în acest sens am primit aproximativ o sută de reclamaţii”, a mai arătat Andrei.
La rândul său, Romtelecom, într-o declaraţie oficială, arată că cei care vor pleca vor primi compensaţii în cuantum dublu faţă de cel prevăzut în contractul colectiv de muncă, care pot ajunge până la suma de 14.000 de euro şi că această reducere de personal se face pentru eficientizarea şi ridicarea gradului de performaţă al companiei.
Concret, „salariaţii care vor pleca din companie vor primi compensaţii în cuantum dublu faţă de cel prevăzut în contractul colectiv de muncă, care pot ajunge până la suma de 14.000 de euro net, în funcţie de vechimea în muncă”.
Romtelecom arată că această măsură a diminuării personalului cu 600 de persoane este cauzată de competiţia acerbă pe care compania de telefonie o are de înfruntat pe piaţă. „Piaţa de comunicaţii din România este una dintre cele mai competitive din Europa şi, drept urmare, presiunea la care este expusă Romtelecom este pe masură”, arată Romtelecom, precizând totodată că şi criza economică existentă şi în Românnia „a intensificat presiunea exercitată asupra tuturor operatorilor”.
SURSA: Mediafax