Informația a fost anunțată de directorul general al CNIR, Gabriel Budescu, în cadrul unei conferinței de profil.
Primele contracte CNIR pentru A8
Budescu a precizat că instituția a reușit să atribuie deja două contracte majore pentru Autostrada Unirii (A8), în zona montană dintre Târgu Mureș și Târgu Neamț. Unul dintre contracte este deja semnat, iar al doilea urmează să fie semnat în cursul lunii aprilie. Totodată, alte trei proiecte sunt în evaluare avansată în cadrul comisiilor de specialitate.
„Sperăm să finalizăm evaluările rapid și corect, astfel încât să evităm contestațiile”, a declarat Budescu.
El a subliniat că își dorește ca CNIR să devină un partener de încredere pentru mediul privat, nu o instituție birocratică temută.
Moldova – prioritate pentru investiții
Șeful CNIR a subliniat importanța dezvoltării echilibrate a infrastructurii rutiere la nivel național, menționând că regiunea Moldovei are nevoie urgentă de investiții. După realizarea legăturii peste munți între Sibiu și Pitești, era firesc ca următoarea prioritate să fie Moldova, o regiune cu potențial economic, dar slab dezvoltată.
„Forța de muncă din Moldova este în mare parte plecată în afara țării. O infrastructură modernă, precum Autostrada A8, poate contribui la valorificarea acestui potențial și la creșterea economică regională”, a explicat Budescu.

El a adăugat că, în trecut, construcția unei autostrăzi similare (A2) a dus la o creștere dublă a PIB-ului regional față de media națională.
„Este nevoie de astfel de autostrăzi în Moldova ca să punem în valoare forţa de muncă pe care o avem acolo, cu atât mai mult cu cât ea poate fi adusă în ţară deja specializată pe diferite domenii. Şi cred că este un lucru bun că se întâmplă acest lucru. (…)
La ora actuală, în Moldova, dacă ne uităm, Iaşi-ul polarizează cam tot ce înseamnă dezvoltare în zonă, pe când în Ardeal ai Cluj, ai Timişoara, ai Arad, ai Oradea. Sunt mult mai multe oraşe dezvoltate şi mult mai bine, mult mai distribuită această dezvoltare”, a explicat șeful CNIR.
Despre autostrada spre Giurgiu
Întrebat despre proiectul autostrăzii către Giurgiu, Gabriel Budescu a precizat că studiul de fezabilitate este în curs de evaluare și că un câștigător ar putea fi anunțat până la sfârșitul lunii aprilie.
Într-un demers de transparență și consultare publică, CNIR intenționează să organizeze dezbateri în fiecare UAT (unitate administrativ-teritorială) afectat de traseu. Modelul este inspirat din Marea Britanie, unde autoritățile prezintă traseele în format 3D și explică beneficiile și impactul acestora asupra comunităților locale.
„Sper că luna aceasta, la final, să avem declarat un câştigător şi apoi în cadrul studiului de fezabilitate vom alege traseul, însă acolo am prevăzut la fiecare UAT să facem dezbateri.
Am copiat un model din Anglia – am văzut la colegii din Anglia cum fac ei dezbaterile pe traseu – merg cu o caravană în care au în format 3D traseul şi explică la fiecare UAT factorilor decizionali, cât şi persoanelor de acolo, care este avantajul unei astfel de autostrăzi şi care va fi impactul asupra lor – şi aşa vreau să tratăm şi noi aici”, a indicat Budescu.