Cancerul intestinal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din Marea Britanie, dar este și unul dintre cele care pot fi prevenite.
Potrivit Cancer Research UK, aproximativ 54% din cazurile de cancer intestinal pot fi prevenite, potrivit Stylist.com.
Dar, pe lângă creșterea consumului de fructe și legume și eliminarea unor alimente procesate, precum slănina și cârnații ( o dietă proastă este printre principalii factori de risc pentru cancerul intestinal), acest studiu a descoperit că există o altă modalitate de a reduce riscul de cancer intestinal: mai mult calciu.
300 mg de calciu ajută la reducerea acestui tip de cancer
Studiul de la Universitatea Oxford și Cancer Research UK a constatat că adăugarea a 300 mg de calciu în dieta zilnică poate reduce riscul de cancer intestinal cu până la 17%.
Publicată în revista Nature Communications, cercetarea, care a folosit date de la peste 500.000 de femei, și-a propus să investigheze legătura dintre dietă și riscul de cancer intestinal. Oamenii de știință au investigat legătura dintre 97 de produse alimentare și nutrienți și riscul de cancer intestinal pe o perioadă medie de 16 ani. Este cel mai cuprinzător studiu din acest domeniu de până acum.
În ciuda unei recenzii recente care afirmă că produsele lactate „probabil” pot scădea riscul de cancer intestinal, acest studiu a constatat că acest impact se datorează în mare măsură nivelurilor ridicate de calciu din lactate, întrucât un risc redus de cancer a fost observat atât la cei care au consumat mai mult lapte și iaurt, precum și pentru cei care au optat pentru legume cu frunze.
De ce calciul este atât de eficient în reducerea riscului de cancer intestinal
Deși trebuie efectuate mai multe studii pentru a descifra rolul protector al calciului când vine vorba de cancerul intestinal, oamenii de știință au formulat o teorie.
„Credem că știm de ce calciul are acest efect”, a spus Dr. Keren Papier, cercetătorul principal al studiului.
„Se sugerează că calciul ar putea avea un rol protector împotriva cancerului intestinal, legându-se de acizii biliari și acizii grași liberi pentru a forma un tip de „săpun” inofensiv, care îi împiedică să afecteze mucoasa intestinului”, explică el.
De ce este important acest studiu
Aceste noi descoperiri nu înseamnă că trebuie să adăugați supliment de calciu la rutina zilnică – deși autorii studiului au sugerat că impactul suplimentării ar trebui investigat în studiile viitoare. Cu toate acestea, ar putea exista unele beneficii în evaluarea aportului de calciu.
Studiul sugerează că un aport de 300 mg de calciu în plus pe zi (pe lângă cantitatea recomandată de NHS de 700 mg) este cheia obținerii beneficiilor de protecție împotriva cancerului (este echivalent cu aproximativ 200 g de varză gătită sau un pahar de lapte de 250 ml). Dacă mănânci brânză, iaurt, lapte fortificat pe bază de plante și pâine și cereale fortificate, este posibil să consumi deja mult calciu în fiecare zi. S-a constatat că majoritatea femeilor din studiu consumă peste pragul recomandat de 700 mg.
O altă descoperire majoră a studiului a fost că, în general, consumul unui pahar suplimentar de vin pe zi sau 20 g de alcool crește riscul de cancer intestinal cu 15%. Astfel, nu e suficient să consumi mai mult calciu – obiceiurile dăunătoare ale stilului de viață pot anula efectul pozitiv. Dr. Lisa Wilde, director de cercetare și afaceri externe la Bowel Cancer UK, a declarat:
„Conform studiului, consumul de lapte este asociat cu un risc redus de cancer intestinal. Dacă nu bei lapte, există și alte moduri prin care poți obține calciu, de exemplu din broccoli sau tofu, și așa poți reduce riscul de cancer intestinal”, adaugă ea.