31 de depozite de deșeuri trebuie închise. Aurel Oprinoiu: România plătește 18.600 de euro pe zi

aurel oprinoiu

SURSA FOTO: Capital

Marți, 26 martie 2024, Capital și InfoFinanciar au organizat masa rotundă „Tranziție energetică și Sustenabilitate”, la Hotel Continental Forum. Jurnalistul Robert Turcescu i-a adresat câteva întrebări lui Aurel Oprinoiu, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat.

Tranziție energetică și sustenabilitate. Aurel Oprinoiu vorbește despre ultima procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană

„Avem în mod constant în România riscul declanșării unor proceduri, celebre, ca să spun așa, de infringement din partea Comisiei Europene pe problemele de mediu. Fie că e vorba de deșeuri municipale, de monitorizarea calității aerului, și aici, problema începe să devină chiar alarmantă în București, adeseori. Să vă întreb de ce suntem în această situație?”, a întrebat jurnalistul Robert Turcescu.

Aurel Oprinoiu oferă detalii despre amenzile pe care trebuie să le plătească România pentru că nu respectă legea de mediu.

„Nu aș vrea să politizez discuția, pentru că discutăm despre mediu, și mediul trebuie să nu aibă culoare politică. Dar, din păcate, am ajuns la aceste proceduri de infringement pentru că guvernele succesive care s-au aflat la conducerea României nu au luat măsurile pe care trebuiau să le ia. Dacă discutăm despre ultima astfel de procedură, România a plătit un milion cinci sute de euro amendă și pentru care plătim 18.600 de euro pe zi (…)

Vorbim despre o amendă și niște penalități pentru că România, guvernele României nu au avut o viziune, nu au avut o strategie și nu au luat măsuri din timp. (…) Am anunțat public că domnul ministru Mircea Fechet a fost în Comisia pentru Mediu pe care o prezidez, și am discutat despre această problemă (…) tocmai pentru a afla un plan concret în legătură cu închiderea acestei proceduri de infringement.

Vorbim de cele 31 de depozite de deșeuri pe care România trebuie să le închidă. A fost o discuție lungă, dar fără un rezultat concret”, a explicat Aurel Oprinoiu.

De unde vine blocajul? Aurel Oprinoiu este de părere că vina cade pe incapacitatea de aplicare a legii

Robert Turcescu a cerut explicații suplimentare în legătură cu acest blocaj. Din ce motive nu poate fi rezolvată situația? Există interese obscure, lipsa fondurilor sau lipsa capacităților manageriale?

„Răspunsul pe care eu l-am găsit, de fapt sunt mai multe. 1. Incompetență, lipsesc competențele manageriale despre care vorbeați. Sunt probabil și interese economice. Pentru că închiderea acestor depozite de deșeuri o să coste România foarte mult. Sunt foarte multe probleme juridice, pe care, noi, ca stat, nu le-am rezolvat, nu am avut suficientă inteligență să le rezolvăm din timp. Este un cumul de factori care ne-a adus aici. Din păcate, nu o să fie doar această procedură de infringement. Nu doar pentru acest lucru o să plătim penalități”, a precizat Aurel Oprinoiu.

Potrivit lui, deși există un cadru legal în domeniul mediului, nu există și cel executiv.

„În momentul de față, deși avem legi, dacă din momentul acesta, pe o perioadă de un an nu am modifica niciun fel de lege din domeniul mediului, ar fi trebuit să avem un aer mai curat. Aceste infracțiuni din domeniul mediului (…) nu ar fi existat. Avem cadru legislativ, din păcate, nu este respectat și nu este aplicat, nici de către autorități, nici de către entitățile din domeniu. Este opinia mea personală, și am suficiente argumente ca să o susțin.

În acest context, Dianei Buzoianu, membră în Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic, a precizat că, în trei ani de zile, un singur dosar a ajuns în fața judecătorilor pe tema arderilor ilegale din Ilfov.

„Arderile ilegale sunt interzise în acest moment, și totuși, se întâmplă”, a fost concluzia lui Aurel Oprinoiu.

Vă invităm să urmăriți întreaga discuție, exclusiv pe canalul de YouTube HAI România, chiar aici.

Cine a mai participat la eveniment

Mircea FECHET – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
Sorin ELISEI– Director general Politici energetice și green deal, Ministerul Energiei
Diana BUZOIANU – Vicepreședinte Comisia de Mediu, Camera Deputaților
Aurel OPRINOIU – Președinte Comisia de Mediu, Senat
Corneliu BODEA – CEO Adrem și Președinte Centrul Român al Energiei
Claudiu CREȚU – Director general ELCEN
Alexandru CIOCAN – Senior Researcher, Energy Policy Group
Ovidiu DEMETRESCU – Partener OCD Capital&Resource şi London Brokers