O analiza asupra situatiei creditelor acordate de sistemul bancar pune diagnosticul asupra starii de sanatate a economiei romanesti. Aproape 42.000 miliarde lei au fost orientati catre imprumuturi pentru stat, dintr-un total de 82.209 miliarde de lei, cat reprezinta suma totala datorata sistemului bancar. Explicatia pentru aceasta situatie este simpla. Garantia statului este de departe agreata de bancile comerciale. In relatia cu agentii economici, institutiile de credit raman extrem de prudente. Un comportament usor de inteles, judecand dupa falimentele bancare care s-au produs ca efect al nerambursarii imprumuturilor de catre debitori. Insa reactia de aparare la riscul de neplata da nastere unui cerc vicios. Firmele romanesti continua sa fie decapitalizate. Au nevoie de bani pentru investitii sau pentru desfasurarea activitatii curente. Cand bancile nu raspund acestei cerinte, agentii economici se descurca cum pot. Cel mai frecvent isi amana platile catre furnizori si catre institutiile bugetare. Statul are si el nevoie de bani, pentru finantarea unitatilor bugetare si acoperirea cheltuielilor la care s-a angajat prin Legea bugetului. Cand n-are intrari din taxe si impozite la nivelul scontat, recurge la imprumuturi. Bancile sunt primele care raspund.
Pentru acest an, guvernantii spera intr-o revigorare a economiei. In acest sens a fost prevazuta si o crestere a creditului neguvernamental. Surse bancare afirma ca sporirea imprumuturilor neguvernamentale s-a produs chiar peste nivelul programat. Fireste, nu se poate vorbi despre o expansiune a creditului, pentru ca exista inca mari rezerve in ceea ce priveste posibilitatea de rambursare la scadenta, a sumelor imprumutate. De la inceputul acestui an, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a instituit monitorizarea creditelor acordate in sistemul bancar. In vizorul BNR intra toate imprumuturile mai mari de 200 milioane de lei. Scopul monitorizarii consta in depistarea expunerii fiecarei banci comerciale fata de debitorii care au beneficiat de credite al caror nivel depaseste limita minima de raportare.
Potrivit situatiei existente la Directia Politici Financiar-Bancare din BNR, la 31 mai 2000, din 17.182 de debitori inregistrati in sistemul bancar, 10,63% au fost raportati de mai multe banci comerciale. 3.134 debitori prezentau restante la plata, iar dintre acestia aproape 180 aveau, catre mai multe banci, datorii neachitate la termen. Experienta de pana acum a aratat cum mai multe banci comerciale au fost expuse fata de aceiasi debitori rau-platnici. Rezultatul a fost ca, una dupa alta, au ajuns in faliment sau reorganizare. Statistica pe care o realizeaza acum BNR vine tocmai in sprijinul bancilor comerciale. Pe de o parte, acestea sunt obligate sa faca raportari lunare privind situatia creditelor si a debitorilor. Pe de alta parte, primesc de la BNR riscul global pe care il reprezinta propriii debitori.
Creditele in dolari le bat pe cele in lei
Din informatiile BNR, reiese clar disponibilitatea agentilor economici de a contracta credite in valuta. Preponderent este dolarul american. Contravaloarea in lei a creditelor contractate in bancnota americana era, la 31 mai a.c., de 38.453 miliarde lei, fata de 29.531 miliarde lei, suma reprezentand valoarea contractelor incheiate in moneda nationala. In ceea ce priveste perioada de acordare a imprumuturilor, cele pe termen scurt sunt de departe cele mai contractate – 47.910 miliarde lei, fata de 23.075 miliarde lei pe termen mediu si 11.224 miliarde lei pe termen lung. Aceasta arata ca, pe de o parte, bancile comerciale refuza sa-si asume riscul indus de finantarile programelor de investitii.
Pe de alta parte, firmele romanesti sunt mai degraba preocupate sa supravietuiasca pe termen scurt si mai putin de programe de dezvoltare a caror derulare vizeaza o perioada mai mare de timp.
creditele restante
Sume restante in sistemul bancar – 9.552 miliarde lei, din care:
· restante cu o intarziere de 7 zile inclusiv – 314 miliarde lei
· restante cu o intarziere intre 8 si 30 de zile inclusiv – 302 miliarde lei
· restante cu o intarziere de peste 30 de zile – 4.049 miliarde lei
· contracte de credit investite cu o formula executorie – 4.887 miliarde lei;
Debitori in reorganizare – 61, cu 317 miliarde lei sume datorate, din care
sume restante – 229 miliarde lei;
Debitori in lichidare – 198, cu 1.212 miliarde lei sume datorate, din care
sume restante 1.154 miliarde lei.
Informatii valabile la data de 31 mai 2000. Sursa: Banca Nationala a Romaniei
Statul deTine peste 50% din Imprumuturile bancare
Sume datorate sistemului bancar: 82.209 miliarde lei, din care:
· credite de trezorerie – 41.961 miliarde lei
· angajamente asumate de catre banca – 16.634 miliarde lei
· credite pentru echipament – 14.397 miliarde lei
· credite de export – 1.677 miliarde lei
· credite pentru bunuri imobiliare – 1.001 miliarde lei
· credite comerciale – 965 miliarde lei
· obligatiuni – 2 miliarde lei
· alte credite – 5.572 miliarde lei.
Informatii valabile la data de 31 mai 2000. Sursa: Banca Nationala a Romaniei