Un nou documentar reamintește ce s-ar putea întâmpla în cazul unui război nuclear și cât de rapid ar putea lovi rachetele nord-coreene teritoriul SUA.
Documentarul „33 de minute” al Fundației Heritage nu este un film prea ușor de privit, dar avertizarea publicului american cu privire la riscul atacului nuclear este cât se poate de oportună, scrie NationalInterest.
În ultimele luni, rachetele Coreei de Nord au crescut în rază și capacitate. Cea mai recentă rachetă testată de Phenian, Hwasong-15, poate ajunge oriunde în Statele Unite continentale. Aceasta este o dezvoltare profund alarmantă.
Când documentarul a fost lansat pentru prima dată în 2007, și actualizat în 2016, ideea unei rachete balistice intercontinentale nord-coreene care să poată ajunge în întreaga Americă a rămas o posibilitate înfricoșătoare. Dar care părea greu de realizat.
Titlul documentarului, „33 de minute”, se referă la perioada maximă în care guvernul american ar trebui să răspundă la o rachetă balistică intercontinentală, trasă de oriunde din lume. Dincolo de prezentarea acestui timp scurt de reacție, filmul descrie în mod clar amenințarea unui atac nuclear și consecințele sale distructive.
Prima și cea mai cunoscută formă de atac este utilizarea unei arme nucleare pentru a distruge fizic un oraș precum New York. Al doilea este utilizarea unei astfel de arme pentru a genera un impuls electromagnetic.
Bomba care a nivelat o mare parte din centrul orașului Hiroshima, Japonia, în 1945 a avut o reacție nucleară cu o putere de 15 kilotone.
Testul nuclear din Coreea de Nord din octombrie a avut echivalentul a 250 de kilotone de TNT. După cum reamintește filmul, atacurile teroriste din 11 septembrie, care au folosit avioane comerciale ca arme, au provocat 3.000 de morți și daune de 80 de miliarde de dolari. O bombă nucleară aruncată asupra Manhattan-ului ar provoca sute de mii de victime.
A doua preocupare majoră menționată este cea a unui atac cu impuls electromagnetic. În acest scenariu, o bombă nucleară este detonată la sute de km deasupra SUA, generând o explozie imensă de electroni. În câteva secunde, rețeaua electrică a națiunii și aproape tot ce este alimentat de electricitate ar putea fi întrerupt sau deteriorat permanent în America continentală.
Experții nu pot spune cît de distructiv ar fi un atac electromagnetic nuclear, deoarece niciun stat nu a încercat așa ceva vreodată. Ceea ce este clar este că SUA a făcut câțiva pași pentru a-și apăra proactiv rețeaua electrică de acest tip de atac.
Un sistem cuprinzător de apărare antirachetă este cea mai bună modalitate de a proteja Statele Unite de un atac cu rachete balistice. În 2017, 71% dintre americani au spus că amenințarea cu rachetele nucleare din Coreea de Nord ar trebui luată foarte în serios.