Există şi români al căror număr de milioane de euro din conturi e mai mare decât numărul anilor strânşi în viaţă. Capital vi-i prezintă pe primii cinci cei mai tineri afacerişti ai României. Andrei Lişinschi jr. 24 de ani35 mil. euro Deşi figurează împreună cu familia cu o avere de 45 de milioane de euro, el poate fi considerat în continuare cel mai tânăr milionar, deţinând 75% din pachetul majoritar de acţiuni al grupului de firme Profiland-Intfor din Galaţi. Luând
Există şi români al căror număr de milioane de euro din conturi e mai mare decât numărul anilor strânşi în viaţă. Capital vi-i prezintă pe primii cinci cei mai tineri afacerişti ai României.
24 de ani
35 mil. euro
Deşi figurează împreună cu familia cu o avere de 45 de milioane de euro, el poate fi considerat în continuare cel mai tânăr milionar, deţinând 75% din pachetul majoritar de acţiuni al grupului de firme Profiland-Intfor din Galaţi. Luând în considerare participaţia lui în grup şi celelalte investiţii, averea sa s-ar ridica la 35 mil.euro. În primăvara acestui an, grupul Profiland-Intfor a finalizat o investiţie „unică în România” în domeniul metalurgic, după cum spune Andrei Lişinschi, în valoare de 30 mil. euro.
28 de ani
50 mil. euro
Cunoscut drept cel mai tânăr antreprenor din industria de prelucrare a cărnii, Iustin Paraschiv a continuat şi în ultimul an relansarea activităţii la fermele din judeţul Vâlcea, preluate anul trecut în stadiul de faliment. Companiile controlate de el, Avicarvil din Vâlcea şi Carmistin din Mizil, au în derulare proiecte de investiţii de peste patru milioane de euro. Dintre toate firmele deţinute, cea mai mare dezvoltare şi creştere a avut-o Avicarvil, astfel că, din aprilie 2008 până în iunie 2009, aceasta şi-a dublat capacitatea de producţie şi vânzările.
32 de ani
90-100 mil. euro
Cea mai importantă tranzacţie din acest an a grupului Asesoft, controlat de Sebastian Ghiţă, este achiziţia magazinului online eMAG. Valoarea tranzacţiei nu este cunoscută, însă ploieşteanul consideră că a făcut o afacere bună, având planuri mari de dezvoltare: „să devină cea mai mare platformă de vânzări online din România”. Grupul Asesoft, din care fac parte companiile Asesoft Distribution, Asesoft International, Asesoft Net, Teamnet International, Asesoft Smart, 2K Telecom şi CSU Asesoft, a înregistrat, în 2008, o cifră de afaceri de aproximativ 200 de milioane de euro, cu 25% mai mult decât în anul precedent.
32 de ani
35-40 mil. euro
După ce a crescut într-un an cât alţii în zece, depăşind chiar şi ritmul de evoluţie al pieţei de retail online, afacerea eMag, înfiinţată de Radu Apostolescu în urmă cu opt ani într-un apartament de bloc, s-a confruntat, în 2008, cu efectele crizei astfel că vânzările nu au fost pe măsura aşteptărilor. Probabil că dacă şi-ar fi vândut afacerea anul trecut, când primise deja oferte, Apostolescu ar fi ieşit mai câştigat decât în urma tranzacţiei din 2009, când Asesoft Distribution a preluat pachetul majoritar al retailerului online. Chiar şi aşa, Radu Apostolescu pare, totuşi, că a ieşit în câştig, infuzia de capital venită din partea Asesoft asigurând afacerii eMag păstrarea poziţiei de numărul unu pe piaţă.
32 de ani
30 mil. euro
Datorită experienţei pe care a câşigat-o conducând hotelul Crystal Palace din Bucureşti, al cărui grad de ocupare a fost, în ultimii ani, de circa 80%, Bogdan Dragomir anunţa, în 2008, că va construi un nou hotel în Capitală. Însă, din cauza crizei, acest plan a fost amânat. Deşi a primit o ofertă de vânzare a hotelului, evaluat în 2008 la 17 milioane de euro, fiul şefului LPF, Dumitru Dragomir, a refuzat-o fără să stea pe gănduri. În ceea ce priveşte cel mai mare proiect al său, complexul de locuinţe din zona Palatului Parlamentului, decizia adoptată din cauza dificultăţilor financiare a fost de sistare a lucrărilor.