În cursul zilei de joi, Poliția de Frontieră a publicat noi date cu privire la numărul de ucraineni care au intrat în România începând din data de 10 februarie 2022.

Potrivit acestor date, un număr de 3,5 milioane de ucraineni au trecut granița la noi în țară, începând cu două săptămâni înainte de invazia neprovocată a Federației Ruse în Ucraina.

Așadar, Poliția de Frontieră spune că la data de 8 februarie 2022, la punctele de frontieră de la nivelul întregii țări aproximativ 121.600 de persoane au făcut formalitățile de control, pe ambele sensuri de mers. Acest număr se referă la totalitatea oamenilor care au trecut granița, indiferent dacă au fost români sau străini. În același timp, peste  40.200 de mijloace de transport au trecut granița în ambele sensuri.

”Pe sensul de intrare în România, au fost 59.023 de persoane, dintre care 7.968 de cetăţeni ucraineni. Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 08.02.2023, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 3.503.078 cetăţeni ucraineni”, transmite Poliţia de Frontieră.

Poliția de Frontieră mai spune că operațiunea se derulează în continuare în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare. Instituția mai spune că se lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructură a punctelor de trecere.

Peste 500 de milioane de euro cheltuiți pentru refugiații ucraineni din România

Aproximativ 565 de milioane de euro au fost cheltuiți în România din fonduri publice și private, dintre care 106 milioane de euro din fonduri publice și 200 de milioane de euro de la agențiile ONU, pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni care au traversat țara și pe cei care au decis să rămână, potrivit unui raport publicat de Guvernul României.

Un nou val de refugiați a fost provocat de sezonul de iarnă și de sistemul energetic al Ucrainei, atacat de Rusia. Vremea rece și întreruperea serviciilor energetice în Ucraina și Republica Moldova au dus la o creștere a numărului de persoane care au ajuns în România. Aproape jumătate dintre cei care au optat să rămână în România sunt copii, potrivit G4media.ro.

Cu toate acestea, atât integrarea profesională, cât și cea educațională sunt îngreunate de obstacole care variază de la așteptările refugiaților de a rămâne pe termen scurt (speranța unei încetări rapide a războiului), la barierele lingvistice și la faptul că diplomele de studii românești nu sunt recunoscute în Ucraina. Doar 5.000 de refugiați au un loc de muncă oficial.

Aproape 48.000 de copii ucraineni se află în România, dar mai puțin de 4.000 sunt înscriși ca elevi sau elevi invitați în școli. Guvernul ucrainean nu recunoaște studiile în statele europene, dar autoritățile române fac eforturi pentru a rezolva această situație, scrie Romania Insider.