Direcţia Antifraudă a dat amenzi în 2015 şi a făcut sesizări penale pentru prejudicii în valoare totală de 5 miliarde de lei. Valoarea actelor de sesizarecu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro reprezentând aproape 88% din totalul prejudiciilor identificate, mai spun cifrele ANAF. De asemenea, 350 de persoane fizice controlate de Fisc nu au declarat 20 de milioane de lei. Inspecţiile fiscale au constatat sume de 18,9 miliarde de lei. „Încasările din TVA la bugetul de stat au crescut cu 12% față de 2014, până la 57,13 miliarde lei, iar cele din impozitul pe profit au crescut cu 13%, până la 12,33 miliarde lei“, se arată în Raport. „Rezultatele reformei deja se văd. De la începutul anului și până la mijlocul lunii martie încasările bugetare totale au crescut cu 7% în termeni nominali, asta în condițiile unei importante măsuri de relaxare fiscală în frunte cu reducerea cotei standard de TVA la 20%. Remarcăm o creștere a conformării voluntare atât la plată cât și la declarare. Creșterea colectării este condiționată de creșterea transparenței și eficienței banului public. Lucrăm la introducerea unor sisteme simplificate de plată, plata online sau plata cu cardul la ghișeu dar și de declararea taxelor care să încurajeze, de asemenea, conformarea voluntară“, a arătat ministrul Finanțelor Publice Anca Dragu.
De asemenea, prezent la prezentarea raportului de activitate a ANAF în 2015, premierul a subliniat că ANAf ar trebuiă să fie mai blând cu toţi contribuabilii.
„Cred că e important să înţeleagă toată lumea că ANAF nu e organ represiv, ci un partener al mediului de afaceri, care acţionează pe baza unor reguli clare, care sunt stabilite de legiuitor, faptul că ANAF aplică legea având la capătul firului oameni care sunt în contact cu mediul de afaceri. Acest grad de umanitate corelat cu fermitate în aplicarea legii ar trebui să întărească încrederea în instituţia dumneavoastră şi să ducă la dezvoltarea acestui parteneriat care se dezvoltă cu mediul de afaceri“, a spus Dacian Cioloș.
În ceea ce priveşte activitatea ANAF, noul preşedinte al instituţiei a prezentat obiectivele Fiscului pentru următoarele luni. „În primul rând, ANAF ca instituție se reformează teritorial. Avem opt direcții regionale care se ocupă de administrarea finanțelor publice în ceea ce privește colectare, control, trezorerie și diviziile antifraudă. În 2016, ANAF are câteva obiective concrete. În primul rând, vreau să vorbim de simplificarea procedurilor administrative. Vedetele sunt 088 și 394 și aici vreau să încep cu veștile bune în sensul în care 394 deja a fost lansat și e în dezbatere publică, am stabilit o formulă prin care acest formular se va simplifica, va deveni un formular funcțional. Celălalt formular, 088, de asemenea am elaborat un set de reguli care să îmbunătățească aplicarea lui“, a declarat Dragoș Doroș.
5 mld. lei este valoarea amenzilor şi prejudiciilor stabilite de direcţia Anti-fraudă în 2015