„În urmă cu 37 de ani, accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl a lăsat o rană imensă în toată lumea”, a scris Volodimir Zelenski pe pagina de Telegram.
Totodată, liderul de la Kiev a amintit că locul în care s-a produs catastrofa a fost ocupat de ruşi şi recuperat de trupele ucrainene „în urmă cu mai bine de un an”.
„Trebuie să facem tot posibilul pentru a împiedica statul terorist (Rusia) să folosească instalaţiile de energie nucleară pentru a şantaja Ucraina şi lumea”, a adăugat el.
Rusia ar folosi centrala nucleară de la Zaporojie drept „șantaj” la adresa ucrainenilor
Kievul acuză Moscova că folosește centrala nucleară de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, care a fost ocupată de Rusia încă din primele zile ale războiului, drept scut pentru a lansa atacuri împotriva teritoriului controlat de guvernul ucrainean.
Comunitatea internaţională şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi-au exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea că luptele ar putea provoca un accident nuclear la cea mai mare centrală nucleară din Europa.
La Cernobîl a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie
Marți seară, pe 25 aprilie, în oraşul Slavutîci din nordul Ucrainei, foşti angajaţi ai fostei centrale de la Cernobîl au organizat un priveghi pentru a comemora victimele a ceea ce a fost cel mai grav accident nuclear din istorie.
Explozia de la centrala aflată atunci pe teritoriul Uniunii Sovietice a degajat material radioactiv în întreaga Europă, relatează Reuters. Aproximativ 30 de muncitori și-au pierdut viața în urma deflagrației, în timp ce mulți alții au murit din cauza rănilor și maladiilor provocate de radiații.
Pe data de 8 decembrie 2016, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluție prin care 26 aprilie a fost desemnată Ziua internaţională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (fosta URSS, în prezent pe teritoriul Ucrainei), potrivit www.un.org/en/observances/chernobyl-remembrance-day.
Astfel, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a recunoscut că „trei decenii după dezastrul de la Cernobîl, consecinţele serioase pe termen lung ale acestuia persistă încă, precum şi continuarea necesităţilor comunităţilor şi teritoriilor afectate” şi a invitat „toate statele membre, agenţiile relevante ale sistemului Organizaţiei Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale, precum şi societatea civilă, să respecte această zi”.