Scumpirea bunurilor energetice pune în pericol 120.000 de companii şi 370.000 de angajaţi din Italia până în primul semestru din 2023, a anunţat joi patronatul din Comerţ Confcommercio, citat de agenţia EFE.
Criza energetică pune în pericol 370.000 de angajați
Patronatul a estimat că toate cheltuielile energetice din sectorul terţiar se vor ridica la 33 miliarde de euro în 2022, triplu faţă de 2021 (11 miliarde) şi mai mult decât dublu ca în 2019 (14,9 miliarde), şi că sectoarele cele mai afectate vor fi: comerţ cu amănuntul, restaurante, hoteluri şi transporturi, acestea din urmă în special ca urmare a creşterii preţurilor la carburanţi.
Confcommercio a argumentat că noul Guvern italian ce va fi ales în urma alegerilor din 25 septembrie va trebui să confrunte această problemă şi să promoveze în rândul celor 27 de state membre aprobarea unui prag comunitar pentru preţul gazelor pentru „a reduce drastic costul cu energia” al tuturor companiilor, nu doar al celor energointensive.
„În caz contrar, riscăm să periclităm recuperarea economică din ultimele luni”, după pandemia de coronavirus, a subliniat patronatul.
Guvernul lui Mario Draghi finalizează aprobarea unui nou decret care prevede un stimulent pentru reducerea consumului şi promovarea decarbonizării proceselor de producţie, după cum a publicat joi mass-media specializată, mai scrie EFE.
Sesiune extraordinară a parlamentului Spaniei pe tema energiei
În Spania, deputaţii au început joi dimineaţă o sesiune extraordinară în care vor fi supuse la vot şase proiecte guvernamentale, printre care planul de economii de energie adoptat la începutul lunii de executivul socialistului Pedro Sanchez.
Conform media spaniole, Partidul Socialist şi partenerul său de coaliţie Podemos (stânga radicală), care nu dispun de majoritate în parlament, păreau totuşi pe cale de a strânge voturile necesare pentru adoptarea acestui text, în ciuda opoziţiei tuturor partidelor de dreapta.
O respingere a acestui decret-lege ar însemna o înfrângere răsunătoare pentru premierul Sanchez, aflat într-un turneu în trei ţări din America Latină.
Care sunt principalele măsuri
Măsurile de economisire de energie, care au fost adoptate prin decret şi în majoritatea lor sunt aplicate de la 10 august, intră în cadrul unui plan european de reducere a importurilor de gaz din Rusia din cauza conflictului din Ucraina.
Principalele măsuri sunt limitarea climatizării la 27°C şi, în această iarnă, a încălzirii la 19°C în majoritatea magazinelor, săli de cinema şi de teatru, infrastructuri de transport precum aeroporturi şi gări.
Planul mai prevede că luminile vitrinelor şi iluminatul clădirilor publice vor fi stinse după ora 22.00.
Localurile climatizate sau încălzite ar mai avea obligaţia ca, până la 30 septembrie, să instaleze un mecanism care să asigure închiderea automată a uşilor pentru a împiedica risipa energetică.