Un record de 3,8 miliarde de dolari în valoare de criptomonede a fost furat de la diverse servicii anul trecut, o mare parte din aceste furturi fiind provocate de hackeri legați de Coreea de Nord, potrivit unui raport publicat miercuri de firma de analiză blockchain Chainalysis.
Creșterea numărului de jafuri de criptomonede, de la 3,3 miliarde de dolari în 2021, a avut loc în condițiile în care piața globală a criptomonedelor a suferit scăderi semnificative. Valoarea Bitcoin, de exemplu, a scăzut cu peste 60% anul trecut.
Potrivit raportului, Coreea de Nord a fost un factor cheie pentru creșterea numărului de furturi. Hackerii care au legătură cu această țară au furat criptomonede în valoare estimată de 1,7 miliarde de dolari prin diverse hack-uri în 2022, în creștere față de 429 de milioane de dolari în anul precedent, potrivit Chainalysis.
Unele dintre cele mai mari hack-uri criptografice ale anului au fost atribuite Coreei de Nord. FBI a acuzat hackeri legați de guvernul nord-coreean pentru piratarea cu peste 600 de milioane de dolari a rețelei Ronin a jocului video Axie Infinity, în martie, și a unei firme de criptomonede Harmony, în valoare de 100 de milioane de dolari, în iunie.
„Exporturile totale ale Coreei de Nord în 2020 au totalizat bunuri în valoare de 142 de milioane de dolari, așa că nu este o exagerare să spunem că hackingul de criptomonede reprezintă o parte considerabilă din economia națiunii”, notează Chainalysis în raport.
Banii furați ar fi folosiți pentru finanțarea programului ilicit de arme nucleare
Oficialii americani sunt îngrijorați că Phenianul va folosi banii furați din criptomonede pentru a-și finanța programul ilicit de arme nucleare și balistice. Hackerii nord-coreeni au furat echivalentul a miliarde de dolari în ultimii ani prin atacuri asupra burselor de criptomonede, potrivit ONU.
Pe lângă piratarea firmelor de criptomonede, presupușii nord-coreeni s-au dat drept persoane de alte naționalități pentru a solicita locuri de muncă la astfel de firme și a trimite bani înapoi la Phenian, au avertizat public agențiile americane.
În general, protocoalele financiare descentralizate (DeFi) au fost principala țintă a hackerilor, reprezentând peste 80% din totalul criptomonedelor furate în acest an, potrivit raportului. Aceste protocoale sunt folosite pentru a înlocui instituțiile financiare tradiționale cu un software care permite utilizatorilor să facă tranzacții direct între ei prin intermediul blockchain, registrul digital care stă la baza criptomonedelor.
Dintre atacurile asupra sistemelor DeFi, 64% au vizat protocoale de punte între lanțuri, care permit utilizatorilor să facă schimb de active între diferite lanțuri de blocuri. Serviciile de punte dețin, de obicei, rezerve mari de diverse monede, ceea ce le face să fie ținte pentru hackeri – Atât furturile de pe Axie Infinity, cât și cele de pe Harmony au fost atacuri de tip bridge.
Numărul hackerilor a crescut, dar există încă motive de speranță
În timp ce numărul hackerilor cripto a continuat să crească anul trecut, există unele motive de speranță. Agențiile de aplicare a legii și de securitate națională își extind abilitățile de combatere a infractorilor digitali, cum ar fi recuperarea de către FBI a criptomonedelor în valoare de 30 de milioane de dolari furate în cadrul hack-ului Axie Infinity.
Aceste eforturi, combinate cu cele ale altor agenții care iau măsuri drastice împotriva tehnicilor de spălare a banilor, „înseamnă că aceste spargeri vor fi din ce în ce mai dificile și mai puțin fructuoase cu fiecare an care trece”, potrivit Chainalysis, scrie Bloomberg.