Valul 4 este aşteptat să lovească şi România cât de curând, cu toate că autorităţile nu pot oferi o indicaţie asupra momentului în care acesta va debuta.

“Estimăm că vom avea o creştere a ratei de infectare şi la noi în ţară”

Însă rata de infectare este sigură că va creşte în ţara noastră, a subliniat, marţi, ministrul Sănătăţii.

“Nu putem avea o dată exactă la care valul patru va apărea sau va atinge apogeul, dar luându-ne după ceea ce s-a întâmplat în celelalte ţări – de exemplu în Marea Britanie acum avem aproximativ 45.000 de noi infectări pe zi -, având în vedere că şi incidenţa infecţiilor cu tulpina Delta este în creştere la noi în ţară, da, estimăm că vom avea o creştere a ratei de infectare şi la noi în ţară”, a declarat, marţi, în Parlament, Ioana Mihăilă.

Ministrul fusese, în prelabil, la şedinţa coaliţiei de guvernare, unde s-au analizat măsurile de reacţie ce pot fi luate de România în faţa riscului privind apariţia valului patru al pandemiei.

“Se referă, pe de-o parte, la măsuri menite să accelereze campania de vaccinare, pe de altă parte, la măsuri de a susţine financiar spitalele care vor trebui să facă faţă corespunzător valului patru”, a indicat Ioana Mihăilă, citată de Agerpres.

Este nevoie de administrarea unei noi doze de vaccin?

Ministrul Sănătăţii spune că, în acest caz, se aşteaptă recomandări din partea ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor). Oficialul mai indică faptul că, dacă rata de vaccinare va fi suficientă, nu vom avea cazuri grave de COVID-19 şi decese multe, chiar dacă numărul de infectări va fi crescut în valul al patrulea.

“În momentul acesta aşteptăm recomandările Societăţii Europene ECDC referitoare la administrarea celei de-a treia doze, dar ce ştim cu siguranţă este că vaccinarea cu doză completă, două doze de Pfizer sau de Moderna sau o doză de Johnson&Johnson, asigură protecţie împotriva cazurilor severe şi împotriva riscului de mortalitate. Şi AstraZeneca.

În acest moment, dacă ne uităm după ce s-a întâmplat în Marea Britanie, unde rata de vaccinare este una crescută, numărul internărilor în spital şi rata de mortalitate este mult redusă, dacă luăm prin exemplu o comparaţie cu o zi din martie 2021 în România, când a fost apogeul valului trei şi am avut 6.000 de cazuri noi într-o zi şi 120 de decese, dacă am avea aceeaşi rată de vaccinare ca în Marea Britanie ne-am putea aştepta la 4.000 de cazuri noi pe zi şi 4 decese.

Dacă avem o acoperire vaccinală suficientă, chiar dacă avem foarte multe cazuri de infectare nouă, aceşti pacienţi nu vor fi cu forme severe şi nu vor muri de infecţie. (…) Referirea pe care am făcut-o la Marea Britanie este vaccinarea a 80% din populaţia adultă. Este doar o comparaţie. O acoperire suficientă înseamnă acea rată de vaccinare care ne permite să avem foarte puţine infecţii şi foarte puţine decese”, a mai declarat, marţi, Ioana Mihăilă.

Sursa foto: Pexels.com