Odată cu evoluția tehnologiei, au evoluat și sistemele de supraveghere video, care au devenit o necesitate atât în cazul magazinelor sau birourilor, cât și în cazul gospodăriilor.
În general, acestea sunt formate din câteva componente, printre care se numără: camere supraveghere, ce pot fi digitale sau analogice, sursa de alimentare pentru acestea, un Hard Disk, ce stochează imaginile, înregistrator video digital sau de rețea, cabluri și mufe, cât și un UPS pentru autonomie, un monitor și accesorii.
Iată câteva lucruri de știut despre sistemele de supraveghere video:
Sistemele de supraveghere vor spori siguranța casei sau afacerii tale
În general, atunci când o locuință este prevăzută cu camere de supraveghere, musafirii nepoftiți nu o să mai fie așa încântați să pătrundă în aceasta. În plus, dacă aceștia îți vor face o vizită neașteptată atunci când nu ești acasă, vei avea posibilitatea să vezi în timp real acest lucru și vei putea să acționezi pentru a-i opri. De asemenea, dacă nu ai posibilitatea să verifici camerele de supraveghere și hoții ți-au spart casa, vei putea ulterior să verifici imaginile stocate și să descoperi cine a fost responsabilul. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că, dacă vrei ca sistemul de supraveghere să fie eficient, acesta trebuie să fie de calitate, așa că sfatul nostru este să-l achiziționezi de la distribuitori, precum e-camere.ro, și nu din supermarketuri.
Sisteme de supraveghere cu tehnologie analogică vs tehnologie digitală
Pe piață vei putea găsi o gamă variată de sisteme de supraveghere, cu specificații și prețuri diferite. Un criteriu în funcție de care vei putea să alegi sistemul de supraveghere este tehnologia acestuia. Cele două variante disponibile sunt sistemele de supraveghere cu tehnologie analogică (clasică sau HD) și sistemele de supraveghere cu tehnologie digitală:
- Sistemele de supraveghere cu tehnologie analogică sunt facile de instalat și sunt destul de eficiente, având costuri accesibile. Acestea sunt perfecte pentru spații de dimensiuni mici sau medii. În această categorie intră atât sistemele cu tehnologie analogică clasică și cele cu tehnologie analogică HD, cea de-a doua variantă având o rezoluție mai mare;
- Sistemele de supraveghere cu tehnologie digitală au un preț mai ridicat, acest lucru datorându-se rezoluției mult mai mari și calității mai ridicate. Conectarea prin internet (IP – Internet Protocol) ajută la îmbunătățirea calității imaginilor.
Poziționarea camerelor este foarte importantă
Dacă vrei ca sistemul de supraveghere să fie cât mai eficient, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte, printre care se numără și poziționarea camerelor de supraveghere. În acest sens, cel mai indicat este ca acestea să fie amplasate în locațiile de interes, precum intrarea în apartament, intrarea în magazin sau birou, intrarea în casă sau curte sau în zonele unde se află obiecte valoroase, cum sunt mașinile.
Fii atent la specificații!
Pentru ca un sistem de supraveghere să fie eficient, acesta trebuie să aibă anumite specificații, precum:
- Rezoluția este o specificație foarte importantă, reprezentând numărul de pixeli din care este formată imaginea. Practic, rezoluția este specificația care dă calitatea imaginii și depinde de dimensiunea spațiului ce urmează să fie supravegheat, astfel: pentru distanțe de până la 12 metri – rezoluția trebuie să fie de 1 Mp, pentru distanțe de 16 metri – rezoluția trebuie să fie de 2 Mp și pentru distanțe de până la 25 metri – rezoluția trebuie să fie de aproximativ 5 Mp;
- Filmarea pe întuneric este o specificație foarte importantă, ce trebuie avută în vedere, deoarece spațiul va fi supravegheat chiar și noaptea, când riscul unei spargeri este mai ridicat.