4 beneficii uimitoare ale jocurilor video! Ajută la îmbunătățirea memoriei și la reducerea stresului

Deși sunt blamate de multe persoane, jocurile video au numeroase beneficii pentru sănătate și pentru îmbunătățirea memoriei. 20 sau 30 de minute de jocuri video pe zi s-au dovedit a fi de mare ajutor pentru dezvoltarea creierului.

  1. Jocurile îți pot îmbunătăți memoria

Jocurile video sunt mai mult decât o simplă distracție. Acestea pot avea numeroase beneficii asupra memoriei. Potrivit unui studiu realizat în 2015 la Universitatea din California s-a demonstrat că jocurile video ar putea stimula, de fapt, memoria. 

Pe măsură ce înaintăm în vârstă ne este tot mai greu să reținem diverse lucruri. Cu toate acestea, persoanele care au jucat jocuri video timp de o jumătate de oră pe zi – în special jocuri plasate în lumi 3D – au observat o creștere a capacității lor de a-și aminti lucruri. Jocurile care explorează medii 3D necesită atenție la detalii și sunt reprezintă un exercițiu excelent pentru creier.  

  1. Jocurile video îți pot îmbunătăți de fapt vederea

Poate părea ireal având în vedere că ecranele sunt cele care duc la deteriorarea vederii. Însă, o jumătate de oră de jocuri, nu se compară cu o zi întreagă petrecută în fața ecranelor. Un studiu realizat în 2009 de un grup de cercetători a stabilit că jocurile pot ajuta de fapt vederea, în loc să o afecteze.

Coordonatoarea studiului, Daphne Bavelier, a determinat în cadrul studiului că jocurile de acțiune stimulează o abilitate numită “Funcția de sensibilitate la contrast”. Cu alte cuvinte, este capacitatea creierului de a face diferența între schimbările de culoare, adică aceeași abilitate care îi ajută pe oameni să conducă pe timp de noapte. Acest lucru este posibil deoarece în cadrul jocurilor de acțiune se schimbă rapid culorile, îmbunătățind astfel capacitatea creierului de a le procesa.  

  1. Jocurile pot reduce stresul și pot ajuta în cazul depresiei

Studiile au dovedit că jocurile au un rol valoros în viețile adulților și nu numai. Acestea au capacitatea de a reduce stresul și de a ajuta persoanele cu depresie. Un studiu realizat în 2011 la Clinica Biofeedback  din SUA a demonstrat exact acest lucru.

După ce au jucat jocuri, ocazional, timp de doar 20 de minute, pacienții au arătat efectele pozitive ale jocului. In timpul studiului cercetătorii au observat ca inima pacienților accelera cu entuziasm și apoi se relaxa cu ajutorul muzicii relaxante din jocuri. Oamenii de știință numesc acest lucru variabilitatea crescută a ritmului cardiac și este direct legată de reducerea stresului. Cercetătorii au observat, de asemenea, o creștere a activității cerebrale care a îmbunătățit starea de spirit a jucătorilor în general.

  1. Jocurile îți pot stimula coordonarea

Jocurile care necesită mișcări delicate, precum simulatoarele de zbor stimulează coordonarea. În cadrul unui studiu din 2010, cercetătorii de la Centrul de Cercetare a Vederii din Canada au stabilit că, pe lângă faptul că jocurile ajută la coordonarea mână-ochi, acestea ar putea, de asemenea, să-ți ajute creierul să abordeze sarcini mai dificile!

Cu cât ai mai multă experiență în a juca un joc, cu atât creierul tău “lucrează” mai repede. Pe măsură ce înveți cum să joci un joc, poți îndeplini mai repede sarcinile din joc. Această memorie facilitează preluarea cunoștințelor și abilităților pe care le-ați învățat într-un joc și utilizarea lor și în alte domenii. Astfel, vei putea găsi mai ușor rezolvarea la diferite probleme și vei putea învăța cum să te organizezi mai bine. 

 

Din fericire jocurile video sunt extrem de accesibile tuturor. Trebuie doar să descarci jocul dorit și să cumperi licență joc pentru a-l activa. De asemenea, pentru unele jocuri vei avea nevoie sa cumperi gil pentru a avansa mai ușor.