Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă va depăşi, în acest an, pragul de patru miliarde, conform Observatorului European pentru Tehnologia Informaţiei (EITO).

Conform unui raport al EITO, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă se va mări de la 3,9 miliarde de utilizatori, în 2008, la 4,4 miliarde, anul acesta, ceea ce reprezintă o creştere de 12%. Altfel spus, două treimi din populaţia globului foloseşte un telefon mobil. „Cea mai puternică creştere se înregistrează în ţările nou-industrializate şi în cele aflate în curs de dezvoltare”, potrivit lui Bruno Lamborghini, preşedintele EITO.

În India, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă este aşteptat să crească cu 32%, anul acesta, la 457 de milioane, iar în Brazilia şi China cu 14%, respectiv 12%. În ţările industrializate, rata de creştere va fi mult mai mică, deoarece aici rata de penetrarea a telefoniei mobile este foarte ridicată. În Uniunea Europeană, numărul utilizatorilor se va majora cu 4%, la 641 de milioane, conform estimărilor EITO.

Telefoanele 3G sunt pe val

Numărul telefoanelor UMTS (tehnologie 3G) va creşte în Uniunea Europeană (UE) cu 36%, la 172 de milioane, anul acesta, în timp ce numărul telefoanelor GSM, standardul de telefonie mobilă cel mai răspândit din lume, va scădea cu 5%, la 469 de milioane. În Europa, Statele Unite şi Japonia, trendul este ascendent pentru telefonele multimedia care oferă acces la internet. Conform EITO, cifra de afaceri în domeniul serviciilor de date mobile  va creşte în UE cu 10%, până la 33 de miliarde de euro. Peste Ocean, numărul telefoanelor UTMS va creşte cu 74%, la 108 milioane de utilizatori, în timp ce în Japonia peste 90% dintre mobile sunt deja conectate la o reţea 3G.

SURSA: EITO