Iată câteva trucuri de grădinărit foarte vechi, dar pe care oamenii le aplică și în prezent, potrivit Thecooldown.
Irigare Olla
Olla (pronunțat oya) înseamnă „ghiveci” în limba spaniolă, dar conceptul de a folosi ollas ca sistem de irigare datează de mii de ani și a fost folosit în nenumărate culturi din întreaga lume.
Un sistem de udare olla este, practic, orice tip de oală de lut nesmălțuită care este îngropată sub sol, cu doar o suprafață mică care iese deasupra suprafeței, umplută cu apă.
Deoarece teracota este poroasă, apa se va scurge încet în sol, udând plantele de jos în sus. Apa iese din găurile minuscule sau „porii” argilei nesmălțuite și este trasă prin sol până la rădăcinile plantelor, folosind un proces numit tensiunea umidității solului.
Aceasta funcționează în același mod ca și osmoza, adică apa încearcă să se egaleze la un anumit nivel de umiditate în sol. Înseamnă că solul nu va deveni niciodată supraudat – dacă solul este umed, apa rămâne în ghiveci până când este nevoie.
Hügelkultur
Hügelkultur este o metodă de grădinărit folosită de secole în Europa de Est și Germania, adesea ca parte a unui sistem mai larg de permacultură. Hügelkultur este un mod tradițional vechi de secole de a construi un pat de grădină din bușteni putrezi și resturi vegetale.
Aceste forme de movile sunt create prin marcarea unei zone pentru un pat înălțat, curățarea terenului și apoi îngrămădirea materialului lemnos acoperit cu compost și pământ.
Copacii prăbușiți, ramurile căzute și cheresteaua brută pot fi folosite. Luați lemn putrezit și lăsați-l să se composteze pentru un pat de grădină fertil, care reține umiditatea.
Plantare însoțitoare
Dăunătorii din grădină vă pot dăuna recoltei, dar nu trebuie să recurgeți la insecticid pentru a scăpa de ei. În schimb, planificați-vă amenajarea grădinii ținând cont de controlul dăunătorilor.
Unele plante, cum ar fi busuiocul, rozmarinul și levănțica, funcționează ca repelent natural împotriva dăunătorilor datorită mirosurilor puternice. Plantați ierburi care resping dăunătorii în apropierea plantelor vulnerabile, cum ar fi roșiile, pentru a ține la distanță insectele. Puteți folosi și plante de momeală, cum ar fi nasturtiums.
Reutilizarea deșeurilor din grădină
Nu poți lăsa buruienile să crească oriunde. Dar odată ce le-ai eliminat, ce faci cu ele? Hügelkultur vine în ajutor încă o dată. Puneți bușteni mari într-o grămadă, apoi acoperiți-i cu lemn mai subțire, cum ar fi bețe și crengi tăiate, apoi acoperiți-i cu material vegetal, cum ar fi buruienile, apoi adăugați un strat gros de compost. Rezultatul este un pat în formă de movilă cu îngrășământ încorporat.
Cele mai subțiri materiale se vor descompune primele, oferind nutrienți pe termen scurt. Lemnul mai gros va furniza hrană plantelor pe termen lung.